сряда, 19 януари 2011 г.

Експертизата на записите е готова

Новината
Експертизата на прокуратурата: Записите са манипулирани

Коментарите
Какво казва йезуитската официална “експертиза” - ss7
Експертизата на прокуратурата се отказа на първа стъпка - Делян Делчев
За да питаш и пак да не знаеш - Мария Ненова

ГЕРБ: Те ни питат, ние не отговаряме

Европейската комисия чу за скандала със Специалните разузнавателни средства и се поинтересува само от един аспект, а именно - дали подслушването на изтеклите в публичното пространство разговори е било одобрено, както предвижда законът, от съдия.

От вчера знаем, че Главният прокурор се е заел да отговори на този мъчен въпрос:

ЕК е получила отговор на запитването за скандала с подслушаните разговори между висши политици.

По информация на БНТ отговорът е дошъл директно от Главния прокурор на България, въпреки че запитването на Брюксел беше отправено към Министерството на правосъдието.

Според говорител на Европейската комисия, който отказа да влезне в детайли, отговорът съдържа пакет от мерки, предприети от българската прокуратура във връзка с изтеклите в медиите разговори, добити чрез специални-разузнавателни средства.
Докато обществото чака да види резултати и обяснения от работата на прокуратурата, правителството излезе с патетична молба за вот на доверие:

"Правителството на европейското развитие на България прие предизвикателството чрез непопулярни мерки и със силна воля да промени управлението на страната. Нито едно правителство през последните двадесет години не е предприело едновременно такъв широк кръг реформи в различни сфери.


Проблемите, които правителството решава днес, са натрупвани години назад. Страхът или липсата на достатъчно отговорност да се поемат техните негативни последици са блокирали действията на предишните правителства за тяхното осъществяване. Това днес ги прави по-бавни, по-трудни за осъществяване и много по-болезнени за гражданите и всички засегнати от тях.


Мерките, които прилагаме, за да разрушим тези кръгове от интереси, които години наред живяха и забогатяваха като източваха основни ресурси на държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя. Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт.


Основната цел на атаката от последните седмици е да дискредитира политиката на управлението на Парламентарната група на ГЕРБ и на правителството, да я представи като еднаква с тази на предишните управления и да разруши доверието в премиера.


Правителството реши да внесе в Народното събрание искане да гласува вот на доверие за цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта.


За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на българските народни представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели."


И чудя се защо думичката „незаконни“ така лесно се използва във високопарно слово, предназначено за местните, а на чужденците се обещава „пакет с мерки“.

понеделник, 17 януари 2011 г.

Връх на политическа некомпетентност.

Рядко се изненадвам от тъпи политически решение, защото повечето са такива, но днес просто не се сдържах. Десислав Чуколов oт Атака днес обяви тяхното политическо послание за проблема със СРС. (по tv7)

Той каза нещо като: (цитирам по памет)

- Трябва да проверим дали мобилните оператори могат да проследяват български граждани къде се намират. Дали може по клетките да се проследи кой как се движи и кой с кого се намира в една кола или един ресторант, защото това не е регулирано със закон.

Щях да падна от стола от смях. Само да припомня, че това е регулирано със закон и именно АТАКА ДАДЕ ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ на МВР с гласуването си в подкрепа на законопроекта за промяна на закона за електронни съобщения.

Въпреки всичките ни опити да им „налеем акъл“, обяснявайки им какво правят, те все пак сляпо гласуваха и това стана факт. СРАМНО е сега да се правят, че не знаят какво са направили … или по-точно те май НЕ ЗНАЯТ какво са направили.

Срамът остава за всички, тези който подкрепят този политически субект, който ги ЛЪЖЕ или може би се опитва да извлече някакви дивиденти, но за мен това положение ми мяза на шизофринично – един път гласуваш за подлсушването, а само няколко месеца след това, говориш, че ти не си правил такова нещо.

неделя, 16 януари 2011 г.

Отново за абсурда с предлатените sim карти

В момента по БТВ върви предаване за анонимните сим карти и за злоупотребите със самоличности.

Това става горе долу една година след влизане в сила на наредба по силата на която, трябва всеки потребител на мобилна услуга да регистрира сим картата си, ако е била анонимна в офис на мобилния оператор, отново с измисленото основание, че така, МВР ще се бори с престъпността.


Малко предистория

Тази наредба, дойде като мярка на едно пожелание на ЕС, но не и като конкретно изискване зa законодателна мярка, но още тогава МВР, ДАИТС и комисията в Парламента, видяха чудесната възможност да натрупат архив с това, кой какви карти притежава.

Нека да припомня, че още при приемането на закона, ние от „Електронна граница“ бяхме изцяло против и изказахме мнението си по време на дебата в комисията в парламента, чрез председателя на СДС Мартин Димитров и на още няколко дебата след това.

А сега де…
Днес в репортажа по БТВ, се показа схемата за която ние говорихме, че ще се случи, а именно използване на чужди лични данни за регистриране на sim карти на името на друг човек.

Благородна Макева, правист от МВР спомена нещо много интересно, с което аз съм напълно съгласен „не може да се поставят Нормативни бариери пред престъпниците“. Тогава излиза, че тази нормативна мярка не е за борба с престъпниците. А с кого?

Най-малкото само изключително глупав престъпник би използвам карта на свое име, за да извърши престъпление и тази мярка с задължителната регистрация НЕ върши работа, което ние показахме още при дебатите, които започнаха със ЗАБЛУДАТА, че ЕС ЗАДЪЛЖАВА България да въведе такава регистрация.

До какво води това?
От устата на председателя на КРС, дойде новината, че те ще предложат на Народното събрание да се въведе ОГРАНИЧЕНИЕ на това, всеки човек да има САМО по ЕДНА sim карта при всеки мобилен оператор, а ако е бизнес субект, той ще може да регистрира САМО по ЕДНА карта на всеки служител , която ще бъде едновременно лична, като ползване и служебна като абонамент.


Истинският проблем е …

Тук излиза на дневен ред ПРОБЛЕМА, който води до всичките проблеми, а именно злоупотребата с лични данни. Много лесно е да се намери сканирана лична карта в някой малък офис на мобилния оператор и с тези данни да се регистрират 12 000 sim карти, както стана ясно от репортажа, а и ма и вероятността срещу 20-50 лева, някой гладен българин да продаде самоличността си (през посредник, разбира се), за да може да се наяде и така да осигури на някой възможността да извършва дейности от чуждо име, което за пореден път ДОКАЗВА„ че цялата тази мярка НЕ Е ЕФЕКТИВНА и потребителите в България, бяха лишени от една лесна за ползване услуга и бяха натоварени с тежката процедура да дадат личите си данни на още едно място.

Хм
Разбира се и ако законодателят реши да въведе ОГРАНИЧЕНИЕ за една карта на човек, което само по себе си е БЕЗУМИЕ. Държавата ще регулира отношенията между търговски субекти. Все едно да нареди да не се купува повече от един хляб (виждали сме такива ограничения, нали?)

Това отново няма да сработи и последващата стъпка, каква ще е? Спиране на мобилните услуги? Специална процедура за издаване на SIM карта? Чип в шията?

И сега какво?
Вижда се, че всяка мярка водеща до ограничение на правата и свободите на гражданите води със себе си нови мерки, които са ОЩЕ по ограничаващи и знаейки, че „не може да се поставят Нормативни бариери пред престъпниците“ си мисля за кого са тези мерки и защо са наложени, най-малкото защото са пожелателни.

Извод
Мина само една година от въвеждането на мярката и ние от „Електронна граница“ отново се оказахме прави, в твърдението си, че тя не върши работа. Защо да не я отменим тогава? Защото МВР не може да намери престъпниците?

Ха, това разбира се не ОТГОВАРЯ на истината, защото, ако МВР се научат да работят, а не мързеливо да чакат престъпника да се обади от собствения си телефон, за да извърши престъпление, бихме живели в едно по-сигурно общество.

Забележка
Ще е добре медиите и институциите да СЕ НАУЧАТ да случат и искат мнението на гражданите в лицето на „Електронна граница“,"България е наша" и на другите организации, които разумно и с доводи говорим всеки път, а не след всяка наредба да се чудим как така се случи, че Марийка е без гащи.

Източник: Блога на Бого

Мнение
Тъй като този проблем засяга всички, ще се радваме на мнение. Какво мислите вие?

сряда, 12 януари 2011 г.

Любовта народна към хората с 50-60% рейтинг

Само преди два месеца г-н премиерът Борисов беше казал:

На въпрос, ако Цветанов дърпа надолу рейтинга на правителството, дали ще бъде сменен, премиерът: „Цветанов ще бъде министър на вътрешните работи. Хора с по 1-2% рейтинг дават оценка на хора с 50-60% рейтинг. Не вярвам на социолозите. Той стои добре. От 58% да слезе на 50% пак е много високо нещо. Ако си бил на 12% и станеш 20% е много ниско. Пожелавам им на тези, които го критикуват да постигнат неговия рейтинг, неговите днешни постижения". 


Е да видим днес любовта народна, измерена не в проценти, а във вицове : )

Министър се обажда на жена си. Чува се: тииииит и запис на глас: "Поради ограничения в бюджета на МВР вашият разговор в момента не се записва. Моля, обадете се по-късно. Вашият разговор е важен за нас."

Операторът при набиране на номера на Министерския съвет: "За Бойко Борисов натиснете 1, за Цветан Цветанов не натискайте нищо..."

Идея за девиз на МВР: Това е твоят глас!

Идея за патрон на МВР: Димитър Талев ("Гласовете ви чувам")

Гражданин звъни в МВР: "Алооооооо, МВР ли е? Може ли да проверите в СРС-то колко кила домати ми каза жена ми да взема..."

След малко МВР връща обаждането: "Ало, жена ви е казала 2 килограма домати и че ви обича...А ако искате да чуете всички телефонни разговори на жена си, платете за услугата по банкова сметка или във всяко поделение на ДОТИ в страната." (източник на снимката: Павел Николов)

сряда, 5 януари 2011 г.

На България не й трябва WikiLeaks, защото си има AllLeaks

Новината:
В записани телефонни разговори (два броя), за които се твърди, че са между митничар №1 Ваньо Танов и финансовия министър Дянков, двамата обсъждат вицепремиера Цветан Цветанов. Записите бяха пуснати на пресконференция от редакторите на вестник "Галерия". (източник)

Коментарът:

Бизнесът процъфтява

В един вестник, известен с връзките си под повърхността на администрацията, са се появили записи на разговори на Ваньо Танов с Владислав Горанов и Симеон Дянков.

Какво да му коментирам?

Първо, очевидно, подслушването е поголовно. От лекарите по провинциалните болници до министрите. Администрацията изпълнява предначертанията на националния лидер.

Второ, висшите държавни чиновници губят суперскъпото си работно време за клюки и плакане на рамото на събеседника. С езика, с който си говорят горнооряховски лекари, ченгета и каруцари (нямам предвид българския). Почти като във второкачествен сериал. Кой кого уважава, кой кого не обича и кой защо не е признат.

Трето, тайните на България, които са тайни на ЕС и НАТО текат, текат от службите и МВР като пълноводна река, а ние искаме в Шенген. Въпреки милиардните бюджети, изобщо и стомилионните за подслушване, конкретно. Въпреки „суперпрофесионалистите“ с картончета, заради които правим големи компромиси с репутацията на България.

Четвърто, раждане на нови вечни бисери — „абсолютно всичкото, обърнато на 360 градуса“.

Оказва се, че най-лесното нещо на света е да си поръчаш службите да ти следят конкуренцията по поръчка.

Пето, България си е все същата ченгеджийница, която беше при Румен Петков, който никъде не си е тръгвал. По редакциите се материализират флаш карти (винаги флаш карти, а не CD-та, странно!) с клюки. Поставеният под карантина от САЩ бивш министър звъни кьоркютук пиян на висши чиновници като на стари гаджета, за да им търси сметка.

Шесто, въпреки отделените бюджети, там горе сричат „а“ и „б“ на властта и контрола като на маса в кръчма и преоткриват топлата вода.

Процъфтява бизнесът, ама този със СРС-тата.

Обсъждането на конкретните клюки оставям на „сериозната“ преса.

PS. Как щях да забравя — „Октоподът продължи пътя си с накривена шапка“

Заглавието е via Кирил Кирилов

ДРУГИ ВРЪЗКИ

Пълните стенограми от разговорите.

Аудио записът @ vbox

В театъра на големите уши - Иван Бедров

Консултантски - Илия Марков

Коментар на приказките за „закон срещу клеветата“

от Пейо Попов


Министерство на истината

Народният представител Красимир Велчев говори за създаване на нов закон срещу клеветата. Клеветата и обидата вече са наказуеми престъпления, уредени в Раздел VII на Наказателния Кодекс и от нов отделен закон срещу тях не би трябвало да има нужда, защото би било достатъчно изменение на НК. Възможно е да става въпрос за поредния ГЕРБ некадърник или за нещо много по-опасно, но при политиците е винаги трудно да кажеш дали си имаш работа със злодей или идиот.
За клевета към момента се носи наказателна отговорност, което означава, че за налагането на наказанието е нужен съдебен процес. ГЕРБ не обичат много съда, най-малкото заради това, че е свързан с доказване на всяко твърдение. Колко по-лесно и удобно би било наказанието за клевета да се налага от администрацията! Това е и случаят, в който би бил нужен нов закон, който да уреди носенето на административна отговорност за клевета.
Администрацията може да бъде накарана да работи бързо и правилно, нека тя съди. Целта на Велчев е истината да настане в изборната 2011 и бавните съдебни процеси не са правилното средство. Променят наказанията за клевета в НК на лишаване от свобода, създават нов закон, който да предвижда имуществена отговорност за нещо като клевета и Министерството на истината е готово.

вторник, 4 януари 2011 г.

ГЕРБовият изборен кодекс с вето

Президентът атакува т.нар. принцип на уседналост, който е различен за отделните видове избори, премахването на удостоверенията за гласуване на друго място, намаляването на броя на общинските съветници, премахването на изборността на районните кметове в София, Пловдив и Варна.

За да бъде преодоляно ветото на президента, за закона отново трябва да гласуват поне 121 депутати. ГЕРБ има 117 народни представители, "Атака", която есъвносители на изборния кодекс, е с 20 представители. Върнатият за ново обсъждане закон трябва да се обсъди в 15-дневен срок от постъпването на ветото в парламента, но според правилника на Народното събрание, докато депутатите са във ваканция тези срокове спират да текат.

Мотивите, с които президентът върна за ново обсъждане Изборния кодекс
Изтегляне


(източник)