сряда, 19 януари 2011 г.

ГЕРБ: Те ни питат, ние не отговаряме

Европейската комисия чу за скандала със Специалните разузнавателни средства и се поинтересува само от един аспект, а именно - дали подслушването на изтеклите в публичното пространство разговори е било одобрено, както предвижда законът, от съдия.

От вчера знаем, че Главният прокурор се е заел да отговори на този мъчен въпрос:

ЕК е получила отговор на запитването за скандала с подслушаните разговори между висши политици.

По информация на БНТ отговорът е дошъл директно от Главния прокурор на България, въпреки че запитването на Брюксел беше отправено към Министерството на правосъдието.

Според говорител на Европейската комисия, който отказа да влезне в детайли, отговорът съдържа пакет от мерки, предприети от българската прокуратура във връзка с изтеклите в медиите разговори, добити чрез специални-разузнавателни средства.
Докато обществото чака да види резултати и обяснения от работата на прокуратурата, правителството излезе с патетична молба за вот на доверие:

"Правителството на европейското развитие на България прие предизвикателството чрез непопулярни мерки и със силна воля да промени управлението на страната. Нито едно правителство през последните двадесет години не е предприело едновременно такъв широк кръг реформи в различни сфери.


Проблемите, които правителството решава днес, са натрупвани години назад. Страхът или липсата на достатъчно отговорност да се поемат техните негативни последици са блокирали действията на предишните правителства за тяхното осъществяване. Това днес ги прави по-бавни, по-трудни за осъществяване и много по-болезнени за гражданите и всички засегнати от тях.


Мерките, които прилагаме, за да разрушим тези кръгове от интереси, които години наред живяха и забогатяваха като източваха основни ресурси на държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя. Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт.


Основната цел на атаката от последните седмици е да дискредитира политиката на управлението на Парламентарната група на ГЕРБ и на правителството, да я представи като еднаква с тази на предишните управления и да разруши доверието в премиера.


Правителството реши да внесе в Народното събрание искане да гласува вот на доверие за цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта.


За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на българските народни представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели."


И чудя се защо думичката „незаконни“ така лесно се използва във високопарно слово, предназначено за местните, а на чужденците се обещава „пакет с мерки“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар