сряда, 17 февруари 2010 г.

Законът за електронните съобщения на ГЕРБ

Според подробния репортаж на БНТ:

 • Трафичните данни от интернет и мобилните оператори ще се следят при тежки и компютърни престъпления. ГЕРБ изненадващо отстъпи от идеята това да става и при по-леки престъпления, след като Синята коалиция, БСП и ДПС обявиха, че подобен текст може да бъде атакуван пред Конституционния съд.


 • Веселин Вучков, зам.-министър на вътрешните работи:
  – Мисля, че вече няма гражданин, който да не разбра, че няма да има пряк достъп на МВР до трафичните данни на хората и това още веднъж ще го заявя, след като това е желанието на гражданското общество.


 • Според протестиращите, както и според депутати от ДПС, в закона има възможност за прихващащ интерфейс – за достъп до трафик-данните чрез система за мониторинг.
  Управляващите разсеяха тези съмнения и обясниха, че системите могат да бъдат използвани само по закона за специалните разузнавателни средства.
  Веселин Вучков: „Тези мониторинг центрове и средства не могат да служат за достъп до така наречените разпечатки по закона за електронните съобщения.“


 • Под заплаха от глоби, законът вече задължава мобилните оператори и интернет-доставчиците да предоставят данни от трафика до 72 часа от поискването им, вместо да ги бавят с месеци и да пречат на разследването. Това ще става след съдебно решение.

  Разширява се обаче кръгът на съдиите, които ще могат да го изискват – законът вече включва и районните съдии. Спорове имаше и колко дълго ще могат да се съхраняват данните. Запази се досегашният срок от 1 година.

Докато траеше обсъждането в пленарната зала „България е наша“ направи две протестни акции:

В сградата на Народното събрание: репортаж на news.bg и коментар и снимки от Асен Генов

Пред Народното събрание: снимки 

Тепърва предстои да видим крайния гласуван текст и да чуем коментарите на експертите за начина по-който ще се реализират т.нар. „системи за мониторинг и други входно-изходни програмно-технически средства“. 

Надяваме се, че българското правителство е чуло нашия призив „Слушайте ни, а не ни подслушвайте“. Продължаваме да се надяваме, че консултативният процес при българското законотворчество е възможен и че един ден ще можем да имаме закони, които първо се съгласуват с гражданското общество и после се „коват“, а не такива, които тестват нашата будност и възможност за реакция в продължение на години.

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Добре платени медии

От Генади Михайлов

From anti upl pic

Само изскачам от колата пред радиото. Насочвам телефона си към табелата и мигновенно излиза съответния орган(на реда)
-Какво снимаш?
-Табелата
-С телефона ли?
-Очевидно. Не е проблем, нали?
-Не знам.. Не,не е.
From anti upl pic


За мен обаче е. Щедрото спонсориране на ВЕЦ-овете за мен е нищо повече от съмнително. Почти всяка медия в града получава дарения. И именно от тези места тръгват митовете за нощните влакове към полигона, счупените прозорци, кръговете в нивите и посещенията на извънземни в старозагорската зона 51.
На един здравомислещ човек може и да изгеждат глупави и абсурдни, но народонаселението, което продължава да ползва старите схеми, догми, лозунги, подобно на стар чайник с множество полепи отвътре, не ще се освободи от тях току-тъй. Всъщност може би никога.
From anti upl pic


Нека не се заблуждаваме.
Един журналист= няколко стотин лева
Една провинциална медия= няколко хиляди лева
Печалба=няколко милиарда
Манипулация=безценно
From anti upl pic


Всеки ще ми каже-”Тези медии са смешно малки”. Но почти всеки кореспондент на големите мейнстриим ВАЦ-ове-печатни, национални, телевизии и Сие работи в тези добре заплатени старозагорски медии.

Тук някъде като на бял кон се появява “България е наша”-елитната блогърска гилдия, бореща се със световното и най-вече българското зло. Като нейн свеж и поласкан от честта член, не мога да не покажа с първия си пост в тази група колко е важна тя. Благодарности за което на Мария Ненова-по красивата част от българското блог-общество. Обещавам да съм все така непослушен и вече- по-сериозен разбира се.

А, да не забравя-заповядайте на 20-ти февуари пред община Стара Загора, да попротестираме заедно, за един малко по-свеж въздух. Обещавам да отразя събитието, в което междувпрочем има вече близо 1200 записали се.

Препоръчвам по случая: Ноам Чомски

Анти- Златни нашивки и голи гърди TM, заявява, че не е отговорен, ако по време на протеста бъде метнато яйце-кокоше или от щраус. Нито павета или части от тялото на български политици. Блога силно осъжда подобни вандалски дейности. Също така публикуваните материали(снимки от вестник, табела) са подчертани, но с непроменено съдържание.
Ако желаете да рекламирате ТЕЦ-ове, моля пишете на trezven@gmail.com. Ничии права не са запазени, защото това е България.©

Убийците на Мартин Борилски се предадоха

(източник)
Двамата осъдени за убийството на студента Мартин Борилски – Георги Желязков и и Стоян Стоичков се предадоха след 10-дневно издирване от полицията. В понеделник двамата са се предали в областното звено във Варна на "Съдебна охрана“, съобщиха от окръжния съд в града.

Георги Желязков и Стоян Стоичков вече се намират във варненския затвор, където ще изтърпят наложените им мерки за неотклонение “задържане под стража".

Желязков и Стоичков получиха общо 36 години затвор от Великотърновския апелативен съд на 4 февруари. Те не присъстваха в залата, когато бяха прочетени присъдите.

събота, 13 февруари 2010 г.

Нов протест срещу поредната недемократична редакция на ЗЕС


ДО МЕДИИТЕ И ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ


В Сряда, 17 февруари, Парламентът ще гласува на второ четене промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), даващи достъп на МВР до трафичните данни на гражданите. По традиция, както се вижда от нееднократните и повтарящи се опити за промени и допълнения на този закон, МВР се домогва до безконтролно и нерегламентирано проследяване на трафичните данни на гражданите. Известният с лоша слава "интерфейс" за проследяване на трафичните данни на гражданите, въпреки обещанията на премиера Борисов и министър Цветанов да бъде премахнат, в предложената за второ четене версия на промените в ЗЕС се заменя със "система от мониторинг център и други входно-изходни програмно-технически средства". Играейки си с думите, депутатите от ГЕРБ ще “поправят най-голямата грешка” на Бойко Борисов, за каквато той сам обяви в медиите това, че се е вслушал в общественото мнение. Така милиционерската, ретроградна и рестриктивна философия на предложенията за промени в закона ще бъде запазена.

При тези обстоятелства, макар и в последния възможен момент, рано сутрин, и в работен ден, неформалната организация на млади български граждани и блогъри "България е наша" ви призовава на протест:


СРЯДА
17 ФЕВРУАРИ
(извън “обозначената зона” от 20 метра отстояние от Народното Събрание)
ПЛОЩАД НАРОДНО СЪБРАНИЕ
09:00 до 11:00 ч."България е наша" се противопоставя на обръщането на презумпцията за невинност, с което всеки български гражданин се превръща в потенциален престъпник, терорист или педофил. Ние сме против ограничаването и нарушаването на фундаментални човешки права, гарантирани от Конституцията на Република България, извинявайки това с несъществуващи изисквания на ЕС и Директива 24/2006. Ние вярваме, в конституционните основи, че всички граждани представляват държавата, а гражданските права са фундамент на държавността. Следователно всяка форма на неоснователно, своеволно и ненужно нарушение на гражданските права подронва устоите на държавата и демократичните принципи на управление. Ние определяме промените в ЗЕС като лоши и създаващи възможност за безнаказано извършване на престъпления и злоупотреби от страна на държавните институции и МВР. И ние се противопоставяме на това!
Ние от "България е наша" призоваваме всички - граждани, депутати, полицаи, пожарникари, граждански организации, правозащитни организации, политически партии, определящи се като демократични, всички българи, ТЕБ, четящия тези редове, да се присъедините към нас. Да не допуснем приемането на калпав, недемократичен и ретрограден закон, за да направим България по-добра за всички, защото:


БЪЛГАРИЯ Е НАША!

събота, 6 февруари 2010 г.

Обявиха за общодържавно издирване осъдените за убийството на Борилски

Mediapool

Осъдените за убийството на студента Мартин Борилски на 5 февруари са обявени за общодържавно издирване, съобщиха в събота от полицията във Варна.

Двамата получиха общо 36 години затвор от Апелативния съд във Велико Търново след няколкочасови пледоарии, в които прокуратурата и частното обвинение настояха за доживотен затвор, а защитниците твърдяха, че няма доказателства за вината на Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Първият отива зад решетките за 19 години, а вторият за 17. Съдът уважи и гражданския иск на роднините на Борилски в размер на 120 000 лева. Парите трябва да бъдат платени солидарно от Желязков и Стоичков. Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

В четвъртък вечер бяха променени и техните мерки за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража. Двамата подсъдими обаче не бяха в залата, за да чуят решението на съда. Адвокатите им заявиха, че имали проблеми по пътя и не успели да стигнат до Велико Търново.

В петък и събота представители на Съдебна полиция във Варна са търсили Желязков и Стоичков на адресите, където са регистрирани, но те не били там.

Съдебният казус за особено жестокото убийство на 24-годишния студент Мартин Борилски в Париж продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало.

Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново.

петък, 5 февруари 2010 г.

Въпреки присъдите у нас, процес "Борилски" ще има и в Париж

Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново. Това потвърди в петък френският адвокат на майката на Борилски Ерик Морен.

Преди ден подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха общо 36 години затвор за деянието. Съдът измени техните мерки за неотклонение и разпореди ареста им. Двамата обаче не се явиха на съдебното заседание с оправданието, че са имали проблеми по пътя към Велико Търново и все още са в неизвестност.

По информация на Mediapool заповедта за ареста им вече е предадена на звеното за съдебна охрана във Варна, където те се водят на постоянен адрес, но издирването им продължава.

Адвокат Морен очаква първото заседание на френския съд по казуса да е след 3-4 месеца. "Процедурата в България няма абсолютно никакво правно влияние върху френската процедура. Тя е независима от френската. Те вървят заедно като няколко спътнички на съдбата от няколко години", заяви той.

В отговор на въпрос дали натискът на Франция е довел до издаването на осъдителните присъди в България, Морен коментира, че извън коментарите на френските представители, българското правосъдие е трябвало "да се бори повече с натиска от антуража на обвиняемите".

Френският посланик Етиен дьо Понсен също отхвърли тезата за оказан натиск върху българския съд.

"Българският съд взе решение на базата на фактите, които имаше на разположение и доказателствата, дадени от френската полиция, която е една от най-добрите в Европа, а в света", заяви той пред БНР.

В четвъртък Желязков получи присъди от 19 години затвор, а Стоичков – 17 години. Те трябва да изплатят солидарно 120 000 лева обезщетение на роднините на Мартин Борилски.

Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало по разпореждане на ВКС.

Преди това да се случи, обаче, френски съд обяви, че ще има паралелен процес.

Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му.

На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков.

Съдебната сага около делото в България не приключва с издадената в четвъртък от великотърновския съд присъда, тъй като тя може да бъде обжалвана пред ВКС.

Източник: Mediapool

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

19 и 17 години затвор с незабавно задържане за убийството на Мартин Борилски


Великотърновският апелативен съд призна за виновни и осъди на затвор двамата подсъдими за убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски. Георги Желязков получи 19 години, а Стоян Стоичков - 17, като двамата трябва да платят и общо 120 хил. лв. обезщетение на семейството на Борилски.

Присъдата може да се обжалва, но не и задържането.

В момента се очаква арестуването на двамата осъдени, които не са се явили на делото.

Повече информация във в. „Дневник“

Доживотни присъди за убийците на Борилски поиска обвинението

Държавното и частното обвинение искат доживотен затвор за подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна, обвинени в убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски. В пледоарията си пред Апелативния съд във Велико Търново в четвъртък прокурор Борис Миновски заяви, че поддържа протеста против оправдателната присъда на Желязков и Стоичков и настоява те да бъдат признати за виновни за умишлено убийство по особено мъчителен начин.

Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало.

Според прокурор Миновски, както и според адвоката на близките на жертвата Владимир Иванов, конституиран като частен обвинител, френското разследване си е свършило перфектно работата и има достатъчно доказателства за вината на Желязков и Стоичков. Защитата на подсъдимите в лицето на адвокат Ина Лулчева обаче окачестви работата на френските разследващи като "немарлива" и "непрецизна". Според нея няма доказателства Желязков и Стоичков да са убили Борилски.

Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му.

На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков.

Според публикации във френската преса фактът, че бащата на единия от обвиняемите Борислав Желязков е бивш зам.-директор на окръжната следствена служба във Варна, а понастоящем е един от най-известните адвокати в града, е причина всички варненски магистрати да си направят отвод и да откажат да гледат делото. Заради това процесът бе гледан на първа инстанция в Шумен. Тамошният съд постанови оправдателни присъди, които бяха потвърдени преди година от апелативните магистрати във Велико Търново.

Това предизвика безпрецедентната реакция на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, който изрази недоумението на Париж как при недвусмислените улики и доказателства подсъдимите получават оправдателна присъда на две инстанции от българския съд.

Върховен касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Велико Търново.

В пледоарията си апелативният прокурор Борис Миновски посочи, че има безспорни доказателства за вината на двамата подсъдими, които са убили Борислски с користна цел. Миновски поиска доживотни присъди за Желязков и Стоичков. Въпреки това той направи уговорката, че ако съдът прецени, може да им даде наказания между 15 и 20 години, тъй като двамата били млади. Частният обвинител – адвокат Владимир Иванов в двучасова пледоария оспори тезата на подсъдимите, че не те, а неизвестно лице е извършител на убийството.

Според Иванов подсъдимите са знаели, че бащата на Желязков е дал на Мартин Борилски справка за изкаран стаж, който той не е карал реално и са искали от него ответна услуга – пари.

Подсъдимите пристигат в Париж без средства и във всички срещи с българи искат услуги и пари. Търсят многократно Борилски преди и в деня на убийството, това се доказва от разпечатки на "Франс телеком". Може да се заключи, че не са го търсили за по чашка и, че Борилски е избягвал да се срещне с тях, добави Иванов.

След като отиват в квартирата му, Борилски отказва да им даде пари и те го убиват. Със сигурност в началото ударите са нанасяни, за да го надвият. След това го измъчват да даде ПИН кода на кредитната си карта, а накрая има удари, за да го довършат, заяви частният обвинител.

След убийството Желязков и Стоичков бягат от квартирата на Борилски, като оставят множество доказателства за вината си. След това напускат Париж, а две години по-късно измислят версията за неизвестен нападател. Проткурор Миновски също определи версията за неизвестен извършител като съчинена.Единственото, което няма, е пряк очевидец, но при толкова други доказателства убийството е очевидно, добави Иванов. Той посочи, че при първоначалното разглеждане на делото съдът е игнорирал множество доказателства. За да потвърди тезата си, Иванов се позова и на редица свидетелски показания, които според него допълнително сочат вината на подсъдимите.

Държавният обвинител Миновски също смята, че отказът на Борилски да даде пари на Желязков и Стоичков е отключил механизма на убийството. Той посочи още, че Желязков има извършено престъпление малко преди пълнолетието си, но не е подведен под отговорност.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Желязков, заяви, че частното обвинение било като Гьобелс. "Няма доказателства двамата подсъдими да са извършили убийството, а само за присъствието им в квартирата. Липсата на следи от други хора в квартирата е негативно обстоятелство, което не може да послужи за осъдителна присъда", заяви тя.

Лулчева говори за обществения и институционален натиск за осъдителна присъда, но бе прекъсната от съда, тъй като това не са обстоятелства по делото.

Защитата на двамата обвиняеми заложи на старата тактика, която използва и пред ВКС - че френските разследващи органи са свършили работата си немарливо и непрецизно. Защитникът на Стоичков - Юлиян Георгиев заяви, че френските разследващи грешат от векове. Той цитира разказ на Едгар Алън По за убийство в Париж, което било извършено от орангутан, а френските полицаи арестували човек.

Пледоариите по делото протекоха в отсъствието на двамата подсъдими, които по думите на адвокатите им имали проблеми по пътя от Варна до Велико Търново.

Източник: Mediapool

вторник, 2 февруари 2010 г.

Колко са 20 метра?

(материал на PRO. BG)

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите, приети окончателно преди десет дни.

Измененията въведоха "обозначена зона", в която не се допускат демонстранти - не само около сградата на парламента, но и около Министерския съвет и президентството.

Въпреки това, държавният глава се споразумя с премиера Бойко Борисов стачкуващите да стоят на разстояние от 5 до 20 м от трите институции, за да се гарантира нормалното им функциониране.

Екип на НОВИНИТЕ провери заедно с група блогъри дали изобщо ще има смисъл от протести при новите правила.

Репортер: Вяра Деянова