сряда, 17 февруари 2010 г.

Законът за електронните съобщения на ГЕРБ

Според подробния репортаж на БНТ:

 • Трафичните данни от интернет и мобилните оператори ще се следят при тежки и компютърни престъпления. ГЕРБ изненадващо отстъпи от идеята това да става и при по-леки престъпления, след като Синята коалиция, БСП и ДПС обявиха, че подобен текст може да бъде атакуван пред Конституционния съд.


 • Веселин Вучков, зам.-министър на вътрешните работи:
  – Мисля, че вече няма гражданин, който да не разбра, че няма да има пряк достъп на МВР до трафичните данни на хората и това още веднъж ще го заявя, след като това е желанието на гражданското общество.


 • Според протестиращите, както и според депутати от ДПС, в закона има възможност за прихващащ интерфейс – за достъп до трафик-данните чрез система за мониторинг.
  Управляващите разсеяха тези съмнения и обясниха, че системите могат да бъдат използвани само по закона за специалните разузнавателни средства.
  Веселин Вучков: „Тези мониторинг центрове и средства не могат да служат за достъп до така наречените разпечатки по закона за електронните съобщения.“


 • Под заплаха от глоби, законът вече задължава мобилните оператори и интернет-доставчиците да предоставят данни от трафика до 72 часа от поискването им, вместо да ги бавят с месеци и да пречат на разследването. Това ще става след съдебно решение.

  Разширява се обаче кръгът на съдиите, които ще могат да го изискват – законът вече включва и районните съдии. Спорове имаше и колко дълго ще могат да се съхраняват данните. Запази се досегашният срок от 1 година.

Докато траеше обсъждането в пленарната зала „България е наша“ направи две протестни акции:

В сградата на Народното събрание: репортаж на news.bg и коментар и снимки от Асен Генов

Пред Народното събрание: снимки 

Тепърва предстои да видим крайния гласуван текст и да чуем коментарите на експертите за начина по-който ще се реализират т.нар. „системи за мониторинг и други входно-изходни програмно-технически средства“. 

Надяваме се, че българското правителство е чуло нашия призив „Слушайте ни, а не ни подслушвайте“. Продължаваме да се надяваме, че консултативният процес при българското законотворчество е възможен и че един ден ще можем да имаме закони, които първо се съгласуват с гражданското общество и после се „коват“, а не такива, които тестват нашата будност и възможност за реакция в продължение на години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар