петък, 5 февруари 2010 г.

Въпреки присъдите у нас, процес "Борилски" ще има и в Париж

Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново. Това потвърди в петък френският адвокат на майката на Борилски Ерик Морен.

Преди ден подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха общо 36 години затвор за деянието. Съдът измени техните мерки за неотклонение и разпореди ареста им. Двамата обаче не се явиха на съдебното заседание с оправданието, че са имали проблеми по пътя към Велико Търново и все още са в неизвестност.

По информация на Mediapool заповедта за ареста им вече е предадена на звеното за съдебна охрана във Варна, където те се водят на постоянен адрес, но издирването им продължава.

Адвокат Морен очаква първото заседание на френския съд по казуса да е след 3-4 месеца. "Процедурата в България няма абсолютно никакво правно влияние върху френската процедура. Тя е независима от френската. Те вървят заедно като няколко спътнички на съдбата от няколко години", заяви той.

В отговор на въпрос дали натискът на Франция е довел до издаването на осъдителните присъди в България, Морен коментира, че извън коментарите на френските представители, българското правосъдие е трябвало "да се бори повече с натиска от антуража на обвиняемите".

Френският посланик Етиен дьо Понсен също отхвърли тезата за оказан натиск върху българския съд.

"Българският съд взе решение на базата на фактите, които имаше на разположение и доказателствата, дадени от френската полиция, която е една от най-добрите в Европа, а в света", заяви той пред БНР.

В четвъртък Желязков получи присъди от 19 години затвор, а Стоичков – 17 години. Те трябва да изплатят солидарно 120 000 лева обезщетение на роднините на Мартин Борилски.

Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало по разпореждане на ВКС.

Преди това да се случи, обаче, френски съд обяви, че ще има паралелен процес.

Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му.

На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков.

Съдебната сага около делото в България не приключва с издадената в четвъртък от великотърновския съд присъда, тъй като тя може да бъде обжалвана пред ВКС.

Източник: Mediapool

Няма коментари:

Публикуване на коментар