четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Доживотни присъди за убийците на Борилски поиска обвинението

Държавното и частното обвинение искат доживотен затвор за подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна, обвинени в убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски. В пледоарията си пред Апелативния съд във Велико Търново в четвъртък прокурор Борис Миновски заяви, че поддържа протеста против оправдателната присъда на Желязков и Стоичков и настоява те да бъдат признати за виновни за умишлено убийство по особено мъчителен начин.

Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало.

Според прокурор Миновски, както и според адвоката на близките на жертвата Владимир Иванов, конституиран като частен обвинител, френското разследване си е свършило перфектно работата и има достатъчно доказателства за вината на Желязков и Стоичков. Защитата на подсъдимите в лицето на адвокат Ина Лулчева обаче окачестви работата на френските разследващи като "немарлива" и "непрецизна". Според нея няма доказателства Желязков и Стоичков да са убили Борилски.

Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му.

На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков.

Според публикации във френската преса фактът, че бащата на единия от обвиняемите Борислав Желязков е бивш зам.-директор на окръжната следствена служба във Варна, а понастоящем е един от най-известните адвокати в града, е причина всички варненски магистрати да си направят отвод и да откажат да гледат делото. Заради това процесът бе гледан на първа инстанция в Шумен. Тамошният съд постанови оправдателни присъди, които бяха потвърдени преди година от апелативните магистрати във Велико Търново.

Това предизвика безпрецедентната реакция на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, който изрази недоумението на Париж как при недвусмислените улики и доказателства подсъдимите получават оправдателна присъда на две инстанции от българския съд.

Върховен касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Велико Търново.

В пледоарията си апелативният прокурор Борис Миновски посочи, че има безспорни доказателства за вината на двамата подсъдими, които са убили Борислски с користна цел. Миновски поиска доживотни присъди за Желязков и Стоичков. Въпреки това той направи уговорката, че ако съдът прецени, може да им даде наказания между 15 и 20 години, тъй като двамата били млади. Частният обвинител – адвокат Владимир Иванов в двучасова пледоария оспори тезата на подсъдимите, че не те, а неизвестно лице е извършител на убийството.

Според Иванов подсъдимите са знаели, че бащата на Желязков е дал на Мартин Борилски справка за изкаран стаж, който той не е карал реално и са искали от него ответна услуга – пари.

Подсъдимите пристигат в Париж без средства и във всички срещи с българи искат услуги и пари. Търсят многократно Борилски преди и в деня на убийството, това се доказва от разпечатки на "Франс телеком". Може да се заключи, че не са го търсили за по чашка и, че Борилски е избягвал да се срещне с тях, добави Иванов.

След като отиват в квартирата му, Борилски отказва да им даде пари и те го убиват. Със сигурност в началото ударите са нанасяни, за да го надвият. След това го измъчват да даде ПИН кода на кредитната си карта, а накрая има удари, за да го довършат, заяви частният обвинител.

След убийството Желязков и Стоичков бягат от квартирата на Борилски, като оставят множество доказателства за вината си. След това напускат Париж, а две години по-късно измислят версията за неизвестен нападател. Проткурор Миновски също определи версията за неизвестен извършител като съчинена.Единственото, което няма, е пряк очевидец, но при толкова други доказателства убийството е очевидно, добави Иванов. Той посочи, че при първоначалното разглеждане на делото съдът е игнорирал множество доказателства. За да потвърди тезата си, Иванов се позова и на редица свидетелски показания, които според него допълнително сочат вината на подсъдимите.

Държавният обвинител Миновски също смята, че отказът на Борилски да даде пари на Желязков и Стоичков е отключил механизма на убийството. Той посочи още, че Желязков има извършено престъпление малко преди пълнолетието си, но не е подведен под отговорност.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Желязков, заяви, че частното обвинение било като Гьобелс. "Няма доказателства двамата подсъдими да са извършили убийството, а само за присъствието им в квартирата. Липсата на следи от други хора в квартирата е негативно обстоятелство, което не може да послужи за осъдителна присъда", заяви тя.

Лулчева говори за обществения и институционален натиск за осъдителна присъда, но бе прекъсната от съда, тъй като това не са обстоятелства по делото.

Защитата на двамата обвиняеми заложи на старата тактика, която използва и пред ВКС - че френските разследващи органи са свършили работата си немарливо и непрецизно. Защитникът на Стоичков - Юлиян Георгиев заяви, че френските разследващи грешат от векове. Той цитира разказ на Едгар Алън По за убийство в Париж, което било извършено от орангутан, а френските полицаи арестували човек.

Пледоариите по делото протекоха в отсъствието на двамата подсъдими, които по думите на адвокатите им имали проблеми по пътя от Варна до Велико Търново.

Източник: Mediapool

Няма коментари:

Публикуване на коментар