четвъртък, 14 януари 2010 г.

Протестът “България не е Биг Брадър” в чуждите медии


(статия на Иван Бедров)

Докато колегите тук се надпреварват да броят протестиращите пред парламента, колегите по света просто си вършат работата. Да, важно е колко хора има. Но присъствието или отсъствието на огромно количество хора на площада не променя темата по никакъв начин. Протест имаше. Малко хора заявиха своето несъгласие с намерението на МВР да има пряк и на практика неконтролируем достъп до данните от интернет и телефонния трафик на всеки един от нас.

Euronews замениха темата за резила с Румяна Желева и тази вечер показаха протеста в София в емисията си. BBC избра снимка от протеста в София, за да я включи в рубриката “Day in pictures”. Reuters предава кратко и ясно за протеста и за повода за протеста, така че всеки да разбере - затова са Reuters.

Може и да се чудите - как така някакъв малоброен протест, на някакви вечно мрънкащи хора, получава такова внимание от световните медии. И как в българските медии това е нещо между другото с наблягане на малкия брой хора, политизирането /тази страшна дума/ на протеста и чуденето “А бе, кво пък искат тия!”.

Ако сте гледали последния епизод на турския сериал “Перла”, може и да знаете какво се случва с Инджи и Мехмед. Но не знаете отговора на горния въпрос.

снимка: Стоян Ненов, Reuters

Няма коментари:

Публикуване на коментар