сряда, 30 декември 2009 г.

Национален протест: БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!

„България е наша“ е сдружение на блогъри, което се обедини след януарските протести през 2009 г. в опит да разпространи обективна и пълна информация за случилото се пред Народното събрание.

Вече година публикуваме новини и коментари, свързани с важни граждански каузи и инициативи. Една от най-важните теми, с които се занимаваме, са опитите за промяна на Закона за електронните съобщения в посока, която ще разшири правомощията на МВР за сметка на личното пространство на гражданите.

Усилията ни бяха възнаградени и ЗЕС бе приет във вид, който едновременно позволява на МВР да „лови лошите“, но по такъв начин, че правата и свободите на свободните граждани да не може да бъдат нарушавани произволно от недобросъвестни елементи от българските сили за сигурност.

Предлаганите поправки от ГЕРБ в ЗЕС на пръв поглед запазват основното ограничение – изискването за съдебно разрешение, преди МВР да посегне към лична информация. Само че има някои уловки. Първо, въвежда се пряк достъп на специализирана дирекция „Оперативни технически операции” към МВР до трафични данни за електронните съобщения (кой на кого, кога и откъде е писал/позвънил), което прави много трудно (въпреки уверенията на МВР експертите) контролирането кога достъпът ще е разрешен от съдия и кога – не.

Второ, разширява се прекомерно обхватът на престъпленията, за разкриването на които ще може да се следят електронните съобщения – от наказуеми с 5 до наказуеми с 2 години затвор. Така достъпът ще се ползва значително по-често. В проекта не е уредено право на засегнатите след определен срок и при определени условия да получат информация дали са били обект на незаконен достъп. Проучваните от МВР и специалните служби трафични данни ще се пазят вечно според проекта, което е непропорционално вмешателство в правата на хората.

До 17-ти януари е срокът, в който гражданските организации и политическите партии, които са против законопроекта на ГЕРБ, ще могат да внасят предложения за поправки.

Призоваваме всички, които искат да накарат управляващото мнозинство да се вслуша в гласа на свободните граждани на България, да се включат в протеста на 14 януари 2010 г., който ще се състои отново на площад „Народно събрание“ и отново от 11:00 часа, под наслов: „БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!“


Нека да припомним още веднъж на управляващите, че работата им е да създават закони и механизми, които да дават на гражданите контрол върху държавата, а не обратното.

До момента протестът се подкрепя от:
България е наша
Електронна граница
ПП „Зелените“
Коалиция „За да остане Природа в България“

Няма коментари:

Публикуване на коментар