вторник, 15 септември 2009 г.

Битият си е бит, биещият - невинен


Вчера в. Дневник съобщи, че Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу полицаи за използвано насилие при потушаване на гражданския протест пред парламента на 14 януари.

Проверката за полицейско насилие срещу митингуващите е започнала по сигнал на адвокат Иван Груйкин до Върховната касационна прокуратура. Градските обвинители пък са възложили такава на инспектората на МВР и на столичната полиция. Заключението на прокурор Кирил Димитров обаче е, че няма основание да започне разследване по случая.

В. Дневник допълва, че след протеста на 14 януари МВР отчете, че е задържало 190 души, а на 71 са съставени актове за дребно хулиганство. По данни на сп. „Тема“ общо 154 души са били арестувани след баталните сцени, като до 16 часа на 15.01 35 са били осъдени по бързата процедура на глоби в размер от 30 до 200 лева. Въпреки това разминаване в цифрите имаме едни около 120 души, които са се разходили до полицейския участък... за спомен. Стотиците пострадали ще запомнят този ден с произвола на българската полиция, която може без задръжки да върти палки върху деца и жени, защото знае, че наказание няма да последва.

Методи Маринов - който беше и смъртната жертва на Януарските протести, остава само име върху дело в Софийска градска прокуратура, за което и до ден днешен няма никаква яснота.

Настоящият министър-председател Бойко Борисов, тогавашен кмет на София, и настоящият зам.- министър на МВР Павлин Димитров са две от идентифицираните лица, чиято некомпетентност позволи да се стигне до тъжната развръзка на 14-ти януари.

Не е нормално в една демократична държава покрай 50-ина хулигани да бъдат бити и арестувани стотици мирни граждани. Не е нормално никой да не поема отговорност.

Още по темата

Признаваме без бой: МВР е невинно! - Огнян Стефанов
Отворено писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов - Димитър Петров

1 коментар:

  1. Ох какви протести, какви пет лева. На тоя протест имаше единствено пенсионери (които са абонирани за всеки протест, понеже сеира е безплатен) и капутчетата на расате, които трябваше да му правят безплатен Пи Ар. Да ама ги набиха, щото бяха много отворени и се заяждаха (справка youtube ). И сега в крайна сметка искате да си отнесат цялата отговорност полицайте, дето това им е работата да пазят обществения ред ?

    ОтговорИзтриване