неделя, 16 август 2009 г.

МВР - старата нова смяна

Ще запомним изминалата лятна седмица с няколко важни неща, все свързани с МВР.

1. Заместник на Цветан Цветанов в Министерството на вътрешните работи ще е познатият с делата си Павлин Димитров. Той ръководи операцията за разпръсване на протестиращите на 14 януари и на чиято съвест тежи убийството на Методи Маринов и побоят на десетки мирни граждани и пълният отказ на полицията. И още: по негово време не бе разкрито (само?) убийството на Ахмед Емин, зачестиха случаите на неразкрити отвличания и МВР поиска безконтролно подслушване на българските граждани: има видео.

2. Военно-апелативният съд потвърди осъдителните присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. В статията Втора инстанция потвърди общо 82 години затвор за смъртта на Чората можете да прочетете в подробности как петима български полицаи са заслужили тези присъди. Припомняме, че това е единственият случай на полицейско насилие, завършило с ефективни присъди. Пламен Куцаров почина на 21 януари при незаконен арест, след като двама антимафиоти причиняват смъртта му „поради незнание или немарливо изпълнение на занятие“. Случайно или не две седмици по-късно от прокуратурата казват, че
Смъртта на арестанта Пламен Куцаров в полицейската патрулка е провалила мащабно разследване срещу група за отвличания, заяви софийският градски прокурор Николай Кокинов пред "Нова телевизия". Така той индиректно обвини МВР и заяви, че най-вероятно ще бъде разпоредена повторна експертиза за смъртта на Куцаров с други вещи лица, защото "всички страни по делото се съмняват в обективността на досегашните".
Наказанието за тази смърт е било: „Понижаване в длъжност, за срок от една година, на четиримата служители, които са придружавали Куцаров. Недопускане до конкурс за израстване в категория и степен на ръководителя на отдела и на началника на сектора. Порицание за двамата оперативни работници, които също са били ангажирани със случая, също така за бившия временно назначен директор на БОП и за неговия заместник“.
А за Методи Маринов, който умря оставен без медицинска помощ в едно полицейско управление след януарските протести, няма виновни: „Има обстойно извършена проверка за починалото лице в Четвърто РПУ. Оказа се, че това е една поредна голяма спекулация, която трябва да нагнетява общественото мнение и отношение към МВР, в частност към полицията".

Как да не се радва народът, че Полицията ще използва бойни патрони при операции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар