петък, 14 август 2009 г.

Свобода, а не страх 2009


Широко движение от защитници на гражданските права призовава всички хора да се присъединят към действията срещу продължаващото разширяване на мерките за наблюдение, провеждано от правителства, администрации и бизнес компании.

На 12 септември 2009 г. (събота) всички заинтересовани граждани по целия свят ще се съберат да протестират под мотото “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”.

В България: 12 септември (събота), Начало: 11.00 часа, Място на събиране: Градинката между Александър Невски и Парламента:

Манията за наблюдение и подслушване нараства. Наблюдението се увеличава особено много на работното място. Служителите са наблюдавани в работната им среда, а понякога дори и личният им живот не е пощаден. В същото време държавните институции не пропускат възможността да ни регистрират и наблюдават. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности. Произтичащата липса на поверителност застрашава нашето общество. Хора, които постоянно усещат, че ги наблюдават и следят, губят желание да се борят независимо и смело за правата си и за едно справедливо общество.

Предполагаемата спечелена сигурност често налага използване на мерки за наблюдение и контрол, които са повече от съмнителни: събирането на информация за гражданите не подобрява защитата ни от престъпността, но ежегодно ни струва милиарди евро. Следователно, мерките за по-тясно и устойчиво засилване на сигурността се игнорират. Това важи и за намирането на решения на остри социални проблеми като безработицата и неравностойните възможности в страните ни. Освен това, разнородния дневен ред на реформата в сектора на сигурността води до постоянно съвпадение на компетенциите и сътрудничеството между полицията, разузнавателните агенции и военните в едно цяло, като по този начин заплашва да наруши баланса на силите и правомощията.

В резултат, конституционния обхват на дейност на разузнаването е премахнат, водейки обществото ни към изолация от останалия свят.

Наблюдението като част от ежедневието се отразява на всички нас, не само на малцинствата: то компрометира религиозната ни свобода, свободата на израз и информираност, правото ни на свободна преса, свободата на сдружаване и целостта на компаниите. Огромен брой граждански организации и работни групи са подложени на изключителни мерки за наблюдение и контрол. Тези групи включват дори професии като правни съветници, медицински работници, профсъюзни деятели, журналисти и адвокати.

Зачитането на професионалните ни тайни и личното ни пространство е жизненоважно за човешкото достойнство. Едно свободно и отворено общество не може да съществува без лично пространство и свободно и ненаблюдавано общуване. Ето защо ние призоваваме всички да се присъединят към протеста ни срещу прекомерното наблюдение и контрол на 12 септември 2009 г., който ще се проведе в множество столици по целия свят.

Нашите искания

1. Намаляване на наблюдението
- Отмяна на общото събиране на информация за нашите комуникации и местонахождения (събиране на данни)
- Отмяна на общото събиране на биометричните ни данни, както и на RFID паспортите
- Защита от наблюдение на работното място чрез въвеждане на клауза за защита на личните данни в Кодекса на труда
- Обмисляне на мерки за защита на личните данни на гражданите и служителите във всички проекти за електронни правителства
- Отмяна на общите студентски идентификационни номера
- Забрана за предоставяне на лични данни без законова причина;
- Забрана на паневропейското стандартизирано събиране на информация, предложено от някои държави (Стокхолмската програма)
- Забрана на систематичното наблюдение на паричните транзакции или други анализи на масиви от данни в ЕС (Стокхолмската програма)
- Забрана на информационния обмен със САЩ и други държави, които нямат ефективна защита на данните
- Отмяна на постоянното наблюдение със CCTV камери и техники за автоматично засичане
- Забрана на общите регистрации на всички пътуващи със самолет или кораб (PNR данни)
- Забрана на секретните претърсвания на частните компютърни системи, он- или офлайн
- Отхвърляне на проекта за електронната карта за здравна осигуровка

2. Оценка на съществуващите начини за наблюдение
Призоваваме за независим преглед на всички съществуващи начини за наблюдение, на тяхната ефективност и вредните им странични ефекти.

3. Мораториум върху новите системи за наблюдение
След въоръжаването на повечето държави в последните няколко години, ние искаме незабавно спиране на новите закони за сигурност, които допълнително ограничават гражданските свободи.


4. Гарантирана свобода на словото, на диалога и на информацията в Интернет

- Премахване на ограниченията за достъп до Интернет чрез държавни институции или доставчици на Интернет услуги
- Забрана на инсталирането на филтърна инфраструктура в ISP мрежите.
- Само независими и безпристрастни съдии да могат да изискват премахването на Интернет съдържание
- Даване на пълни права за цитиране на мултимедиини източници, безценни за публичните дебати в демократичните държави.
- Защитаване на общите места за изява в Интернет (участничестки сайтове, форуми, коментари в блогове), които днес са заплашени от неадекватни закони, насърчаващи автоцензурата (ефекта на охладняването)

Oфициалната страница на кампанията за цяла Европа се намира тук.


Събитието във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар