сряда, 3 юни 2009 г.

Промени в ЗЕС през задната врата

Днес, в отсъствието на председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред г-н Минчо Спасов от МВР са се опитали отново да прокарат промените в член 251 от ЗЕС, касаещи достъпът до трафичните ни данни.

Този път от МВР са възприели нова тактика и създават своебразен прецедент в парламентарната ни история - законопроектът е внесен с гриф "Секретно"!

Повдигат се доста тревожни въпроси:
 • Как следва да се гласува и разглежда този законопроект и от кого?
 • Какви са тези толкова секретни промени, че не могат да станат достояние на обществеността?
 • Сега ли е моментът да се вкарват тези промени?
Преразказ за мотивите за внасяне на законопроекта от г-н Спасов:

"Подробно протестирало срещу изискването за съдебно разрешение при ползването на телефонни разпечатки и интернет трафик и как тази предпазна мярка спъва функционирането на структурите на МВР и рефлектира директно върху ниската разкриваемост на престъпленията в страната"

Ще следим с интерес развитието на тази сага, която явно не ще бъде решена скоро, да се нядяваме че следващата администрация ще прояви повече разум в тази сфера.

Още по темата при:
Мартин, Делян и Бого

4 коментара:

 1. На някой явно му пречи цялата система на демокрацията, щом започва едно и също отхвърлено нещо против всякакви правила, отново, за четвърти път в последната една година, за 3-ти път тази. Също така, ако толкова вярва в добротата на тези промени, защо не изчака следващото НС да ги гласува, вместо да се опитва да ги пробута СЕКРЕТНО, в последната седмица на действието на това?

  ОтговорИзтриване
 2. Предлагам, ако влязат в пленарна зала и ние да идем пред парламента

  ОтговорИзтриване
 3. Така ще е, даже има и по-нови данни и те се наричат и са прикрити под "съвет" от страна на мобилните оператори, който гласи:

  "Всяка карта от мобилен телефон=Договор с мобилен оператор"
  (?!?!?) което за мен си е чиста проба събиране на данни и подготовката им за бъдеща злоупотреба с личното пространство и свобода на всеки един индвидид.

  ОтговорИзтриване