вторник, 26 май 2009 г.

Да на заменките, но само за сертифицирани олигарси

Решителността на сегашното правителство да узакони заменките е същата като тази на МВР да подслушва гражданите:

Властта възроди замените на държавни и общински имоти за частни точно 83 дни, след като ги забрани. Този път законовата привилегия да получават срещу замяна без търг или конкурс апетитни сгради и терени ще имат само най-едрите инвеститори. Частниците ще могат да купуват терени не само без конкуренция, но и на ниски цени - по данъчна оценка. Спорните промени минаха незабелязано като "антикризисни мерки" в Закона за насърчаване на инвестициите и бяха одобрени от парламента окончателно в петък.

С промени в 4 закона на 1 март Народното събрание почти изцяло забрани замените на земи, гори, държавни и общински имоти. Причините бяха стотиците съмнения за злоупотреби с тези сделки, които ощетиха държавната хазна и общинските бюджети с милиони левове. Заради порочната практика България многократно бе критикувана от Брюксел.

Сега заменките се връщат за едрите предприемачи, които са отличени от държавата със сертификати за класни инвеститори. Такива отличия, клас "А", получават компании, които влагат поне 70 млн. лв. в промишлеността, възобновяемите енергийни източници, новите технологии, медицината. При по-малки вложения - поне 40 млн. лв., държавата дава т.нар. сертификат клас "Б", който носи по-малко привилегии. В петък обаче тези прагове бяха драстично смъкнати. Това означава, че замени с държавни и общински фирми вече ще могат да правят частници, влагащи съответно поне 32 млн. лв. за клас "А" и 16 млн. лв. за клас "Б". Сертификат може да се получи дори и при вложение от едва 5.5 млн. лв., стига инвестицията да е във високи технологии или в регион с висока безработица.

Цялата статия можете да прочетете тук: Властта възроди заменките на държавни и общински имоти

Няма коментари:

Публикуване на коментар