четвъртък, 23 април 2009 г.

Ограничаване на свободата на протест чрез закон

Една много интересна статия от в-к „Дневник“, която пряко засяга всички ни:


Кабинетът одобри ограниченията за митингите

Нови ограничения при провеждането на митинги и демонстрации предлага кабинетът, който днес изненадващо одобри спорния проектозакон за събранията, митингите и манифестациите. Разглеждането на проекта, който през януари срещна острата съпротива на неправителствените организации и синдикатите, не беше включено в официално оповестения дневен ред на днешното правителствено заседание. Сред подготвените за внасяне в Народното събрание текстове е забраната при протести да се използват животни и автомобили. Предвидените глоби са между 500 лв. и 3 хил. лв.

Друга проекторазпоредба определя зоните около Народното събрание, президентството и Министерския съвет като забранени за протести. Няма да може да се свикват митинги до съдебни палати, военни обекти, болници, затвори, по републиканските пътища, тунели и мостове. Ограничителните зони ще се определят със заповед на кметовете.Кметовете ще могат да забраняват проявите, ако имат несъмнени данни, че е възможно насилие, заплашена е националната сигурност, общественият ред, конституционните права и свободи на другите граждани, ако се разпалва омраза. Забраната ще може да се обжалва пред административен съд. Според разпоредбите на сега действащия закон, който е приет преди утвърждаването на новата конституция, обжалването се извършва пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет – орган, който вече не съществува. Срокът за обжалване е 3 дни, но това не отменя забраната.В проекта е записано, че на разрешение прояви "гражданите могат свободно да изразяват своите мнения, възгледи, одобрение или неодобрение по въпроси от политически, икономически, социален, културен или от друг характер". те не могат да бъдат преследвани и наказвани за това.


С други думи, налице е ново нарушение на гражданските ни права. За тези промени в законодателството се чу още през януари месец, като се говореше за забрана за заснемане на протест от протестиращи, усложняване на регистрацията на протеста и други не особено симпатични мерки.
На никоя власт не й харесва да се протестира срещу нея, но само тоталитарната власт взима мерки срещу това! Защото правото на протест е законно право на всеки един гражданин. Тези действия не само издават страха на властта от собствения й народ, но и незнанието - или по-вероятно незачитането - на правата му.

4 коментара:

 1. Виждате ли докъде ще стигне! Аз не знам дали въобще има какво да се каже по този въпрос! Забраняват ви да протестирате! Тежко е положението тежко...

  ОтговорИзтриване
 2. На нас ли ни забраняват? На „Вас“ не Ви ли?

  ОтговорИзтриване
 3. Не можем да си позволим доброволно да гледаме как вървим обратно към Тоталитаризма.
  Нали?

  http://mdzhokanov.blogspot.com/2009/04/2904.html

  ОтговорИзтриване
 4. крайно време е пове4е хора да се сабудят и да отворят широко о4и за от4айващото положение,в което се намираме и към което стремглаво вървим без никакви възражения...това нещо просто е жалко...траги4но.
  нека се съберем много хора,обикновени граждани.
  нека бъдем единни.нека поне веднъж да бъдем пове4е поради простата при4ина ,4е това засяга всеки един от нас.

  ОтговорИзтриване