четвъртък, 9 април 2009 г.

Соломоне, гледаш ли бе?!

Няколко народни представители без цвят обърнаха върховната държавна институция на цирк, по-грозен от който и да е словесен дуел между министър-председателя и лидера на опозицията.

Чудя се дали "кандидатър за генсек на НАТО" (той така ще си остане с години сигурно) - г-н Соломон Паси - сега наблюдава и се възмущава от неестетичните сцени, които се разиграват от действие в действие в кулоарите и пленарната зала на Парламента.

Конкретен повод за сегашния материал е поредното гледане на измененията в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) днес. След като Конституцията на Републиката, голяма част от законите и дори Правилникът на НС бяха нарушавани неколкократно, за да бъде прокарано душманското и незаконно безконтролно следене в интернет, днес беше опит пореден за приемане на измененията както може.

Четете по-подробно в "Дневник".

Ако искате по-накратко, нещата се развиват горе-долу така:

 1. Сутринта народните представители гласуват и безконтролното следене минава с 89 "за", 74 "против" и 6 "въздържал/а се".
 2. Минчо Спасов иска прегласуване, което се приема и междувременно се събират картите на отсъстващите депутати (!)
 3. На прегласуването промените биват отхвърлени с 74:78:3. Но не бързайте да се радвате!
 4. Група от деветима народни представители от БСП (според "Дневник") подава жалба, че гласовете им не са били отчетени технически от апаратурата само по време на прегласуването. Пирински казва, че наистина е така (този момент е важен) и че ще постави въпроса на председателски съвет по време на почивката, ще отмени резултата от гласуването и ще се гласува отново, този път с вдигане на ръка. От квази-опозицията НДСВ избухват, чуват се неестетични определения и закани.
 5. Почивката приключва, депутатите сити се връщат на работа, но на някой скоро ще им се догади като разберат от самия Председател на НС, че няма данни за технически проблем и че няма да има ново прегласуване.
С това приключва един тежък дебат и записваме още един добър ден за българската демокрация. Докога ли?

Утре сутрин в предаването "Здравей, България!" на Лора Крумова ще гостуват Цвятко Цветков, който ще защитава промените в ЗЕС и Константин Павлов - Комитата и Илия Марков (тоест аз) от Електронна граница и "България е наша", които ще спорят в полза на обратната позиция. Начален час - 8.05.

4 коментара:

 1. Днес слушах по Дарик как същия този Цвятко Цветков се пеняви в ефир и се караше на водещата, задето не бил разбран правилно и как тези поправки били ЖИЗНЕНОВАЖНИ за борбата с престълността. Жалка гледка, била тя и по радиото.

  ОтговорИзтриване
 2. Вече не е чак толкова лесно да се нарушава чл. 10 т. 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, според която всеки европейски гражданин има право на изразяване на мнения и получаване и разпространяване на информация през националните граници и БЕЗ НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЛАСТИ. Цитирайте Конвенцията на тези невежи. Те не са и чували за нея.
  Любима - ljubima@abv.bg

  ОтговорИзтриване
 3. Дайте имената на всички гласували депутати, все пак отговорността се носи лично

  ОтговорИзтриване