четвъртък, 2 април 2009 г.

Протест във връзка с делото Борилски


Френски адвокати и приятели на Мартин Борилски организират протест пред българското посолство в Париж на 15-ти април от 14.30 часа. Организаторите призовават всички българи във френската столица, които са съпричастни към каузата за справедливо съдебно решение по делото Борилски, да подкрепят протеста.

2 коментара:

 1. Непременно ще отида!

  Преди време питах чрез мейл шефовете на Асоциацията на българските студенти в Париж дали е предвидено нещо за Мартин Борилски. В отговор получих обичайната реклама на евтин бар, на кръжока "Хоро" и една препратка за петицията на Мартин.
  Та така тече асоциативният живот на българите в чужбина - с бира и в размер девет осми (дайчово хоро).
  Ако не вярвате, ще ви покажа мейла!

  ОтговорИзтриване
 2. ... Правосъдието все още се спира на границите, но не и престъпленията. Всеки ден имаме примери за това. През януари 2009 Франция беше принудена да приеме решението на българския съд в едно дело за убийство извършено в Париж. Историята е от лятото на 2000 г. Един млад български студент е намерен убит с повече от 90 удара с нож в парижката си квартира. Френските полицаи разследват, събират бързо уличаващи доказателства : следи от ДНК ги завеждат по следата на един друг млад българин. Те отиват в България, но не успяват да издействат арест за младия човек заподозрян за убийството, тъй като той е син на много влиятелен човек. Девет години по-късно процесът се състои и приключва с оправдаване от въззивния съд. Българските съдии не вземат предвид доказателствата на френската полиция. Престъплението остава ненаказано.

  В София всеки ден можете да станете жертва ако се опълчите на мафията. България е част от Европейския съюз. Тези, които предпочитат да си затворят очите грешат. Границите вече не съществуват. Мартин Борилски, младият човек дивашки убит в Париж беше брилянтен студент по право. Той току що беше започнал работа в престижен адвокатски кабинет и беше отлично интегриран във френското общество. Той беше българин, но също и Европеец.

  Из предисловието на книгата на френско-норвежкия съдия-следовател Ева Жоли: "Обикновени герои", излязла на 2 април във Франция. В съавторство с Мария Малагардис Издателство Les Arènes

  ОтговорИзтриване