сряда, 15 април 2009 г.

Делото Борилски (продължение 3)


Предадено по RE:TV:

Пред българското посолство в Париж се проведе протест срещу оправдателните присъди по делото за жестокото убийство на студента Мартин Борилски преди осем години. Кореспондентът на вестник „Дневник” в Париж Влади Николов съобщи, че участниците в протеста са решили да изпратят писмо до президента Георги Първанов.

Влади Николов: Обърнаха се към него като гарант за независимостта на институциите и с надеждата, че той ще допринесе този случай да се разгледа със спокойствие, с чест и с независимостта, които се очакват от институциите на държава от Европейския съюз. Те скандираха: „Справедливост за Мартин!” и също се обърнаха към посланичката госпожа Бокова да ги приеме. Преди няколко минути те бяха приети от двама нейни съветници и са били уверени, че в България този случай се разглежда с голямо внимание и че всичко ще бъде направено за нормалния изход…

Утре в 21.00 часа RE:TV ще излъчи филма „Случаят Борлиски”. Авторите, журналистът от вестник „Капитал” Росен Босев и операторът на RE:TV Красимир Михайлов, разказват цялата история на скандалното дело, което българското правосъдие точи с години и увенча с оправдателна присъда на обвинените в убийството на Мартин Борлиски. В същото време Франция най-вероятно ще възобнови делото по случая, защото разследването там разполага със сериозни улики срещу лесно оправданите у нас Георги Желязков и Стоян Стоичков. Цялата история на разследването и процеса във Франция и у нас ще видите във филма на RE:TV „Случаят Борилски”.

Случаят Борилски започва там, откъдето тръгва всичко – в Париж, мястото, където преди повече от осем години студентът Мартин Борилски е жестоко убит. Журналистът Росен Босев разказва, че само ако си бил там, можеш да хванеш малките, но съществени промени в показанията на свидетелите, направени в хода на делото в България.

Росен Босев: За да констатира часа на извършване на престъплението в полза на обвиняемите и по този начин да ги оправдае, съдът вади от контекста показанията на един от съседите на Борилски, като стига до там, че за да подсили тези показания и да подсили защитната версия – говоря за съда, не за адвокатите – го премества няколко апартамента по-близко до апартамента на жертвата, той въобще не живее на това място, на което съдът не приема, че живее.

Ключови свидетели също са пропуснати от българския съд.

Росен Босев: Френските разследващи са открили изключително ценни свидетели, които помагат да се сглоби пъзелът около дните на убийството, а в последствие се оказва, че тези свидетели не са били разпитани в България от българския съд.

Сред работата си по филма Росен Босев е още по-убеден, отколкото в началото, че делото е важно и защото дава събирателен образ на всички порочни практики в българската съдебна система.

Росен Босев: Случаят Борилски е изключително показателен, тъй като успява да събере в едно всичките проявления на съдебната система, на тъмната страна на съдебната система в България, като започнем от мудността, като започнем от непрозрачността на съдебните решения…, тези съмнителни връзки между бивши служители на системата и настоящи, опити на близки на обвиняемите чрез своите познанства да влияят върху хода на делото, опитите им да шиканират процеса, да крият доказателства…

До няколко седмици се очаква решението дали да бъде образувано дело по случая Борилски във Франция. Ако това стане, ще означава реално налагане на предпазна клауза на българското правосъдие. На 29 април Върховният касационен съд у нас трябва да потвърди оправдателната присъда или да върне делото за ново разглеждане. Решението му ще покаже истинското лице на българската съдебна система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар