понеделник, 30 март 2009 г.

Омбудсманът каза „НЕ“ на МВР, но смешният им плач продължава

Във връзка с противоконституционните опити на МВР да си осигурят достъп до трафичните данни, без да се налага да искат за това съдебно разрешение, българският омбудсман Гиньо Ганев каза следното:

"Конституцията изрично забранява да се накърнява тайната на кореспонденцията и на другите съобщения освен по изключение със съдебно разрешение, и то когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Тази повеля се отнася както за интернет комуникациите, така и за разпечатките на телефонни разговори, които не следва да се предоставят на МВР и службите за сигурност, без да е спазен общият ред за работа със специални разузнавателни средства"
(източник)

В същото време от МВР отново проплакаха показно:
Писмо от тийнейджърка вдигна на крак антимафиотите

Скандал - 24 часа бавят проверка на GSM на Киров

По повод първия случай Делян Делчев от „България е наша“ коментира:

Не мога да не отбележа учудването си, че заплаха за взривяване на училище заедно с учениците вътре, не се третира в разширена форма за тежко престъпление, тъй като законът третира за такова напрактика всяко убийство. Сякаш антимафиотите, занимаващи се с тинейджъри, имат нужда да си прочетат закона.

Не мога да не отбележа пропуска на антимафиотите да споменат, че все пак имат право при подозрение за извършване на тежко престъпление (каквото се пада взривяването на хора) и да не искат разрешение от съдия и да го легализират постфактум до 24 часа, определен в няколко закона (цитирания ЗСРС и правилника за приложение на закона за МВР). Отделно от факта, че разрешение може да им бъде предоставено и вътрешно в МВР от министъра или оторизирани от него (множествено число) лица.

А по втория:
Изглежда това е поредната пропаганда, оплакване (полицията явно е решила да използва всеки повод за да се оплаче, че ако и трябва разрешение от съдия за да достъпи безконтролно личните данни на гражданите или да ги подслушва), че има законов контрол, спазвайки конституцията върху достъпа и до данни на гражданите.
Отново се налага да спомена (както и при предното оплакване по БТВ http://delian.blogspot.com/2009/03/blog-post_29.html), че могат да получат разрешение и по-бързо от оторизирани от министъра в полицията лица (тоест заглавието можеше да бъде със същата сила "Скандал - 24 часа служител на МВР не дава достъп до данните на Киров на друг служител на МВР"), или могат да направят проверка при подозрения за тежко престъпление (каквото това отново се пада), която да бъде подписана от съдия по-късно (тоест заглавието може да бъде "Скандал, полицията се оправдава и не работи 24 часа").


Още за фабрикуването на новини:
МВР си създава новини
Пазителю Михаиле, архангеле Миков!

1 коментар: