събота, 28 март 2009 г.

До всички които обичат прясна риба

Днес в 11 часа бе организиран и проведен граждански протест на всички живущи от „Рибарско селище Траката”. Присъстваха над 100 човека: рибари от селището и други които ползват буната като местостоянка на лодките си. На протеста говори Иван Копчев - председател на рибарска кооперация „Траката” и председателят на рибарските селища по Черноморието. Оказа че проблем има не само тук. Присъства и председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов (прави му чест), представител на Зелените гр. Варна. Никой от народните представители от гр. Варна не уважи протеста. Само г-жа Душана Здравкова, евродепутат изпрати писмо с което декларира, че застава зад протестиращите.
Председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов заяви, че община Варна не знае за тези заменки, че по градоустройствен план на това място има рибарско селище и зона за отдих. Във вторник ще приеме представители на сдружението за да се обсъдят конкретни мерки за решение на проблема.

2009-03-24 13:38:08

Лъсна заменка на имот до Евксиноград (Варна) срещу гори в Стара планина
източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=40238


Рибарско селище Траката станало гора за целта на замяната. Вече е собственост на екс зам.-минисър

Над 20 декара държавен имот на брега на морето в близост до резиденция Евксиноград край Варна стана собственост на Явор Илиев Хайтов, бивш заместник-министър на вътрешните работи. На това място е рибарско селище "Траката", което е с над 100-годишна история. Теренът е актуван като горски фонд в края на миналата година и предоставен от Държавната агенция по горите на Хайтов срещу замяна малко преди влизането в сила на мораториума, забраняващ подобни сделки. Рибарите от селището настояват за изясняване на случая.

Рибарското селище е на 14 метра от брега. Теренът попада в така наречената изключителна държавна собственост според Закона за черноморското крайбрежие. Преди 15 години рибарите тук учредяват и регистрират кооперация "Траката". Искат да узаконят престоя си, като спазят административния ред. Въведеният мораториум за придобиване по давност не им позволява да стопанисват имота. До края на миналата година теренът не е актуван нито като държавна, нито като общинска собственост. Няма и реституционни претенции към него. Рибарите решават да направят кадастрална снимка на селището и да търсят законен начин да останат. Справката в кадастъра обаче показва, че имотът от януари тази година си има собственици - семейство Явор и Валентина Хайтови.

Иван Копчев - председател на рибарска кооперация "Траката": "Ако на държавата не и трябва тази гора и знае, че ние сме тук, защо не ни го предложи на нас, ние можехме да дадем на държавата повече гори от г-н Хайтов, а ние сме тук и сме рибари."

Два договора с Държавната агенция по горите доказват, че Хайтов за кратко време се е сдобил и с други апетитни терени. Става въпрос за над 90 декара в района на местността "Траката". За тях семейството заменя свои имоти от над 480 декара гори и земи от горския фонд в землищата на общините Тетевен, Троян, Априлци, Трявна.

Явор Хайтов е заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов. Сега е председател на Управителния съвет на "Железопътна инфраструктура". А вече и собственик на апетитен терен в близост до резиденция Евксиноград, актуван като горски фонд едва в края на миналата година и изтъргуван малко преди влизане в сила на мораториума, забраняващ замените.

Христо Контров - управител на Варненска област: "Аз не знам дали вече е частна собственост. Областна администрация решава само въпроса за акта за държавна собственост на дадения терен, а със заменки и операции по тези имоти се занимава Държавна агенция по горите."

Рибарите са твърдо решени да не отстъпват и искат преразглеждане на сделката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар