петък, 13 март 2009 г.

МВР не се отказва от безконтролното подслушване

ДНЕС БСП и ДСП отново правят опит да узаконят безконтролното подслушване.

(по материали от в-к „Дневник“)
Новият, четвърти опит на МВР за получаване на достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки без разрешение на съдия идва само 20 дни, след като парламентът реши, че предоставянето на такава информация ще става само за тежки и компютърни престъпления, и то след съдебна санкция.

Новите промени в закона, искани от БСП, на практика дават т.нар. пасивен достъп на дирекция "Оперативни технически операции" при МВР до информацията от обществени електронни съобщителни мрежи. Това ще става при широката формулировка "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност", и то чрез интерфейс. На практика интернет доставчиците и мобилните оператори ще бъдат задължени да предоставят на МВР пароли за достъп до сървърите си. Разрешение от съд ще се иска единствено за крайното получаване на данните за нуждите на наказателното производство, но не и за самото следене на разговори и интернет дейности на граждани.

"Това е пълно безумие, промените дори не кореспондират с изказаните от МВР притеснения. Само доказват, че се цели безобразно и безконтролно следене, а не се търсят доказателства за осъдителни присъди", коментира Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Поправката показва, че МВР го е страх от съда, не мога да разбера защо, коментира и председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ).


ИСТОРИЯТА НА СКАНДАЛНИЯ ЗАКОНОПРОЕКТ

Да припомним: поправките в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които уреждат подслушването на телефонната и електронната ни комуникация, се правят във връзка с европейската Директива 2006/24/ЕО. Проблемът е там, че в директивата изрично е посочено, че подслушването трябва да става само за разследване и преследване на „тежки престъпления“, а до януари т.г. българските законодатели съвсем не отразяваха духа на директивата.

Одобреният на 22 януари текст се състоеше от няколко параграфчета, които уж трябваше да гарантират, че това подслушване няма да е безконтролно. Благодарение на гражданския натиск, оказан тогава от Електронна граница, се стигна до второ четене на ЗЕС.

Второто четене на ЗЕС се оказа пълен скандал обаче, защото междувременно някой тихомълком беше решил, че ще върне дискусията в нулева позиция - а именно като постави отново в текста на законопроекта референцията към Закона за МВР.

На 19 февруари празнувахме победа, защото все пак логиката победи и депутатите най-накрая гласуваха текст, който нямаше да погазва грубо цифровите ни права.

Междувременно МВР проплака, че в този вид ЗЕС им връзвал ръцете, а както коментираха блогърите от „България е наша“ ставаше въпрос за тюхкане в стил „На крива ракета - космосът й пречи“.

Даже Президентът Георги Първанов започна да приглася на воплите на МВР и ВЪПРЕКИ ЧЕ ужким подкрепи оплакванията им обнародва ЗЕС във вида, в който беше гласуван на 19 февруари.

КОМЕНТАРИ:
МВР се опитва пак да вкара безконтролното подслушване - Богомил Шопов
МВР отново се опитва да прокара безконтролното подслушване - Делян Делчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар