четвъртък, 5 март 2009 г.

Случаят „Мартин Борилски“

Кой е Мартин Борилски?
На 18 юли 2000 година в апартамента си зверски е убит Мартин Борилски, млад юрист с обещаващо професионално бъдеще. Черепът му е разбит с гира, а върху тялото му съдебният лекар установява 93 прободни рани. Френската полиция, понеже няма време за излишни разсъждения, набързо стига до заподозрените, които според нея се оказват българи. И както по филмите, започват едни изследвания на съдържанието под ноктите на убития, на намерените в апартамента захвърлени окървавени дрехи и всякакви улики. ДНК анализът установява, че събраният биологичен материал може да не e от заподозрения Георги Желязков, но подобна вероятност е само 1 на 15 трилиона. За другия обвиняем - Стоян Стойчев, тази вероятност е 1 на 236 милиарда.
(...)
На 22 януари тази година подсъдимите са напълно оправдани за убийството. Стойчев е оправдан и за нелегалното влизане в страната.

Така родните магистрати доказаха на Франция, че българският съд не работи под медиен и международен натиск. Защото България е известна правова държава. Нещо повече - държава на прависти...
(прочетете цялата статия)

Днес, 5 март 2009, стана известно, че за 29 април от 9 ч е насрочено ново дело по случая. То е образувано по протест на Великотърновската апелативна прокуратура, с който се иска отмяна на решението на въззивната инстанция и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав. Частният обвинител и граждански ищец е подал жалба и също иска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Великотърновския апелативен съд.

На 28 април 2009 пред Върховния касационен съд ще бъде организиран граждански протест-демонстрация, който ще настоява за справедливост по случая „Мартин Борилски“

Повече по темата:

Подписка за присъди на убийците на Мартин Борилски

Каузата Мартин Борилски във Facebook

Страница на гражданския протест-демонстрация, който ще настоява за справедливост по случая „Мартин Борилски“

1 коментар:

  1. Няма съмнение, че обвинените са извършители на убийството. Мога да свидетелствам, че по-глупави и следователно по-малко ученолюбиви ученици, такива, на които ученето им се удава с трудност и не обичат да четат, се нервят и злобеят към по-умните и четящи, учещи техни съученици. Тормозът, за който можем да си спомним от ученическите години, обяснява и начина на мъчение и използваното средство. За мен убийството е психологически мотивирано и несъмнено извършено от обвиняемите.

    ОтговорИзтриване