вторник, 3 март 2009 г.

Честит празник, днес е 3 март!

Като човек уважаващ държавността и приемащ даденостите, днес празнувам!
Дали трябва 3 март да е национален празник или 24 май (или друг ден – 6.09), нека да отложим този спор до влизането на механизма на референдумите и с такъв да се реши. Още по темата ако искате, при - monarchism - http://monarchism.blog.bg/viewpost.php?id=298569
Аз предлагам да погледнем от друг ъгъл на празника днес 03.03.2009 г.
Какво е останало от България в момента днес. Не говоря за многото емигранти, това е нормален процес. Искам да говорим за икономика и то с цифри.
Това за което претендираме, че супер печеливш бизнес – енергетиката ни е зависима от руския газ, ядрено гориво, нефт, въглища. Тока за битовите потребители е ~ 0,15 ст (за киловат). Отчитаме и износа на електроенергията. Колко от тази стойност отива в Русия, въглищата, газ и ядреното гориво.
Каква част от дизела/бензина е руски и каква част от печалбата на фирмите са за Русия от всеки литър. Какво от преноса на газ през България е за Русия (печалба). Знам репликите, ние нямаме енергийни източници, нямаме избор. Така е, но трябва да знаем истината. Ако е 5-10 % добре, но ако са 50 % и на горе, работата е друга.
Колко са печалбите на банките, а те всичките са чужди (гръцки, австрийски, италиански и т. н.). Какво остава в България, освен данъци и заплати за служителите им.
Колко са турските/гръцки фирми и колко българи работят за тях.
Големите търговски вериги, Метро, Била, Практикер и др. също са чужди.
Колко от стоките на пазаря са китайски и какви обороти се въртят.
Колко от хотелите/ресторантите са чужди и какви са оборотите, които отиват в чужбина.
Ако имаме цифри ще можем да преценим кой какво е спечелил/загубил за тези 131 години.
Да, това е пазарна икономика знам. Но днес е добре да си помислим, какво ни е останало българско.

За не забравим да поменем жертвите довели до днешния ден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар