петък, 13 февруари 2009 г.

mediapool.bg : Депутатите не се отказват от безконтролното следене

Какво се случи в пленарната зала на 12 февруари във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения
"Нелепост е да се твърди, че Народното събрание - висшият законодателен орган, трябва да се съобрази с решение на Върховния административен съд (ВАС). Суверенна воля на парламента е да прецени какво ще приеме, а съдилищата изпълняват приетото", разгорещи се зам.-председателят на транспортната комисия Камен Костадинов (ДПС) по време на дискусията в четвъртък.

В Закона за МВР се предвижда оперативно-издирвателната дейност да се извършва както в случаите на застрашена национална сигурност, така и при заплаха за обществения ред, посочи шефът на групата на БНД Борислав Ралчев. По-широка категория от обществен ред няма - така всеки ще може да рови из данните за когото си пожелае, предупреди той.
Възражения имаше и лидерът на СДС Мартин Димитров, който изрази опасение, че народните представители се опитват да създадат полицейска държава. “Не мога да разбера правова държава ли сме и защо не се спазва решението на ВАС“, допълни той. Димитров предложи предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги, да предоставят събраната от тях информация за идентифициране на връзка между потребителите само за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Председателят на комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов (НДСВ) допълни, че трябва да се прибавят и компютърните престъпления, които по принцип не се водят тежки, но могат да бъдат разкривани само по този начин.

Предложените в крайна сметка текстове, които ще се гласуват окончателно в пленарна зала в петък (13 февруари), предвиждат да се събира информация за идентифициране на източника на връзката, типа й, направлението, датата, часа и продължителността й.
Прочетете цялата статия на адрес: mediapool.bg : Депутатите не се отказват от безконтролното следене

Коментарът на Богомил Шопов: Наглост политическа
Коментарът на Делян Делчев: ЗЕС и нагло за нелепостите

Актуализация от 13 февруари:
Гласуването на законопроекта за подслушването на Интернет се отлага за другата седмица, защото на 13-ти не остана време за обсъжданията.
За безконтролното подслушване са само БСП и ДПС. Другите са против, включително и НДСВ. Разликата е 1 глас за някой от предложенията в полза на БСП/ДПС.
(източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар