сряда, 4 февруари 2009 г.

Кой уби Методи Маринов?

Методи Маринов е български гражданин, намерил смъртта си на 14-ти срещу 15-ти януари, докато е бил арестуван в 4-то РПУ град София.

За тази смърт до момента има две версии: една на МВР и една на свидетелите:

- Версията на МВР е подробно описана в статията: Установеното от МВР за смъртта в районното. Според нея Методи Маринов се е явил на 14-ти януари в Четвърто районно в София, където пред полицейски инспектор признал, че в съучастие с двама мъже от Враца е участвал в кражба на автомобили. За изясняване на обстоятелствата по случая в 15 ч. той е задържан за 24 часа. Няколко часа по-късно смъртта му настъпила по следния начин:

Около 1.25 ч. постовият чул, че задържаният изхъркал силно, веднага уведомил дежурния, който извикал лекар. Първият екип дошъл в 1.38 ч., извикал и втори, но въпреки опитите на медиците да реанимират М.М., смъртта му е констатирана в 2 ч. през нощта на 15 януари. Тялото му е предадено за аутопсия в Катедрата по съдебна медицина.

Според предварителното заключение на патолозите смъртта му се дължи на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, липсват травматични увреждания по тялото.

- Свидетелите имат съвсем различна версия за смъртта на Методи Маринов. На специална конференция, организирана от ДСБ, четирима свидетели (Асен Витанов, Марин Маринов, Кристиян Коцелов и Петър Смилков) декларираха, че възрастният мъж е бил арестуван на протеста, декларирал е, че не е в добро здравословно състояние, но не му е била предоставена лекарска помощ. На конференцията, която можете да видите на по-горния линк, свидетелите разказват, че Методи Маринов многократно е молел за медицинска помощ, но тя не му е била оказана. В отговор на тези свидетелства от МВР декларарираха, че:

Преди да бъде вкаран в ареста, мъжът дори бил написал в декларация, че има сърдечни проблеми, но се отказва от лекарски преглед. (източник)

Вътрешната проверка на МВР по случая е, че служителите на столичното Четвърто РПУ нямат вина за смъртта на 60-годишния Методи Маринов (източник)

Изявлението на Министър Миков по темата e следното: „Има обстойно извършена проверка за починалото лице в Четвърто РПУ. Оказа се, че това е една поредна голяма спекулация, която трябва да нагнетява общественото мнение и отношение към МВР, в частност към полицията".

Прокурорската проверка по случая със смъртта на Маринов обаче не е завършила. Последната дума ще е на Софийската градска прокуратура, която образува дело за убийство.

Последни развития:

30.01.2009 НДСВ иска анкетна комисия за изясняване случаите на използване на полицейско насилие

Случаят с починалия по неизвестни причини в ІV РПУ София Методи Маринов също заслужава анализ. Това се отнася и за смъртта на Пламен Куцаров. Комисията следва да потърси и намери отговори на тези въпроси, завършват вносителите.

Надяваме се такава комисия да бъде съставена и да се стигне до истината за тази смърт.

Това е недопустим прецедент, който като българи и граждани не бива да оставяме без адекватен отговор.

Следете тази тема за новини по случая

6 коментара:

 1. Какво толкова са се загрижили някои за един крадец на автомобили?При това с досие.Получил си е заслуженото и стига вече се прекалява с личните права и "лошата полиция".По добре да се обърне внимание,на мизерните условия и заплащане на полицаите,които единствено останаха да пазят обществото от престъпността,за разлика от прокуратура и съд.

  ОтговорИзтриване
 2. Полицаите не правят разлика между добро и зло (между провокатори и невинни), ерго те са невменяаеми и да не се оправдават със заповеди, на много от тях им беше приятно да бият хората.

  ОтговорИзтриване
 3. Данаил,
  крадецът на коли не е ли човешко същество?!

  ОтговорИзтриване
 4. http://www.segabg.com/online/IMG/3378/0005-large.jpg

  ОтговорИзтриване
 5. "НДСВ иска анкетна комисия"

  Това е подвеждаща информация. ДСБ + СДС + Минчо Спасов и Пламен моллов от НДСВ искат анкетна комисия

  ОтговорИзтриване