петък, 13 февруари 2009 г.

Дневник: БСП и ДПС гласуваха против създаване на анкетна комисия за полицейското насилие

(по едноименната статия във в. Дневник)

Вчера (12 февруари - бел. ред.) царистите и опозицията поставиха в дневния ред на парламента проекторешение, с което да се създаде временна комисия, която да разгледа действията на МВР при сблъсъците с демонстранти на 14 януари пред Народното събрание, смъртта на Методи Маринов в 4-то РПУ, както и случая с арестанта Пламен Куцаров, който почина в арестантска кола.

С гласовете на ДПС, депутатите от левицата успяха да се противопоставят на идеята на дясната опозиция и НДСВ да бъде създадена анкетна комисия за полицейското насилие. "Ако имате някакви възражения за коалицията, в петък има Съвет на коалицията. Няма нужда от непремерени и непремислени знаци", обърна се към НДСВ Татяна Дончева (БСП).

От парламентарната трибуна Татяна Дончева каза, че юристите в парламента трябва да правят разлика в разделението на властите. Депутатът посочи, че никога не е възпрепятствала проверки, извършвани във вътрешната парламенатарна комисия, но имало някакви рамки, които "диктуват елементарните парламентарни правила".

На страниците на НДСВ и БСП няма коментар за случая.

Възникват обаче следните въпроси:

- НДСВ и опозицията предложиха парламентарна комисия да се прави на „вътрешна полиция“ (добре, че гледаме американски филми...). Предложението им бе отхвърлено от управляващото мнозинство. Дали се е успокоила съвестта им, че са си свършили работата по темата?

- Радетелката за разделението на властите Татяна Дончева трябва да знае, че в момента Софийска градска прокуратура е образувала дело за убийство по случая „Методи Маринов“ и че част от пострадалите на 14-ти януари ще защитят правата си по съдебен път. Дали като предсавителка на управляващото мнозинство ще прояви същия хъс при усилията си да се увери, че прокуратурата си върши работата?

Случаите на полицейско насилие от януари 2009 са опасен прецедент за демокрацията в България, който не бива да остава безнаказан, а управляващите партии не бива да прехвърлят топката към други институции, без да заемат позиция по темата. Въпрос на политическа и гражданска етика.

Надявам се, че политиците (както управляващи, така и опозиция), ще продължат да следят и да изискват резултати от дейността на съответните компетентни власти, защото точно това им е работата.

Вижте репортаж на re:tv тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар