събота, 7 февруари 2009 г.

За Маджоритарната система:

Публикувам тук материала на блогъра Темплар като антитеза на тезата за "чисто мажоритарна политическа система", защото ако не се изслушат и двете страни, няа да може да се направи информиран избор, т.е. няма да е наистина свободен избор.

Рефренът за мажоритарната избирателна система днес е много модерен. Доскоро той се поддържаше най-вече от дребни популисти, прехранващи се около политиката, а също така и от вездесъщите проф. Вучков и Станислав (Слави) Трифонов (младата смяна на професора). Напоследък обаче, тази фалшива мелодия става тревожно популярна сред будителите от т.н. Гражданско общество. Затова, загрижен за психичното здраве на нацията, реших да искажа некои съображения и да опитам да отворя красивите детски очи.

Аргументите в полза на тази сложна и труднопроизносима за мнозинството българи дума, са вкратце:

При мажоритарната система гласуваш не за партийни листи от послушковци, а за личности!
Звучи красиво и някак си величествено. Личност! Чувстваш се като американски президент изсечен в скала, някак си... Представяш си как Барак Обама произнася клетва с ръка върху Библията, а цялото прогресивно човечество подсмърча. Ето, това е личност, а не анонимен партиен послушко, отсъстващ от парламента, ....тяхната майка!

От другата страна на барикадата, опонентите на мажоритарната система най-често изтъкват следните аргументи:

С присъщата си мъдрост, демонстрирана нееднократно през последните години, мъдрия и древен български народ ще избере в парламента предимно цицорести фолк певачки (Анелия, Корнелия, Валерия, Мирелия и прочие) , манекенки (по-плоски, но и по -престижни), футболисти от националната гарнитура '94 (Лечков, Трифон Иванов, Радостин Кишишев, Костадинов (кап.), Пенев, Стоичков), Биг-Брадър и производни риалите олигофрени (Самие, Гроши, Здравко, Пеньо) и разбира се проф. Вучков, Слави Трифонов, Руслан Мъйнов, Любо Нейков, адреналинката Жана (аз съм за нея) и целия оркестър за сватби и погребения на Горан Брегович...

Останалото в блога на Темплар

18 коментара:

 1. БРАВО!
  Затова предлагам "Изборите като Референдум". Който е "За смяна на Системата!", да гласува на изборите със задраскана бюлетина - недействителна.

  Ако недействителните бюлетини бъдат повече от действителните, това ще е истинският Протестен вот. И Европа ще ни чуе!

  Другото - е шикалкавене около/и ЗАЕДНО с партии, Гоцета, олигарси, мутри и т.н.

  ОтговорИзтриване
 2. Негласуването не е протестен вот! От негласуването имат директен интерес БСП и ДПС, защото техният електорат е твърд и в идеалния случай биха имали около 100%

  ОтговорИзтриване
 3. Ако 40% са недействителни, а 30%-действителни, за какви 5 лв., за какви избори.
  Тогава ще излезем на улицата и Европа ще ни чуе. Това е законен Референдум - проведен под носа на властта.

  Нали Протестите на 14-ти януари започнаха срещу Системата и затова излязоха хиляди - но след това проводници на партии се намесиха и всичко вече заглъхва.

  Нали всички ние сме за нов Обществен договор - това е и мотото най-горе на този блог! Без Велико Народно събрание нов договор няма да има. Иначе просто ще си възпроизвеждаме изминалите 20 години, с път заникъде.

  ОтговорИзтриване
 4. Недействителната бюлетина си е недействителен глас. Какъв ще е критерият за отчитане на т. нар. "протестен вот",по начинът по който е представен в горния коментар? Кое ще се отчита като такъв вот "задрасканата" бюлетина ли, или тази с нарисуван стилизиран пенис, например? Ако искате отчитане на някакъв "протестен глас", то би трябвало да се въведе т. нар. "бяла бюлетина". Тя ще бъде използвана от гласоподаватели, които не намират достоен кандидат от предложилите се на изборите, но искат да упражнят конституционното си право. Просто казват: "Никой не ми харесва и затова пускам празна бюлетина". По този начин "бялата бюлетина", нито е недействителен глас, нито влияе на резултатите от изборите. Мисля, че подобно нещо имаше на последните парламентарни избори в Румъния. Ако греша,моля поправете ме!

  ОтговорИзтриване
 5. Веднага се съгласяваме с бялата бюлетина.

  Важното е да се стигне до надвишаване по брой на тези бюлетини над онези, гласуващи под строй.
  И такъв вот ще ни даде право да искаме нови избори - при които гражданското общество ще свири в музиката.

  ОтговорИзтриване
 6. Трябва да се гласува! Според настоящият избирателен закон вотовете на негласувалите се разпределят по квоти между спечелилите изборите. Парадокс, който е залегнал в избирателният закон и де факто и де юре се получава, че негласувалият подарява вота си точно на ония, които не е искал. За това -
  избори до дупка!!!

  Не вярвам, че настоящите депутати ще приемат да се въведе бяла бюлетина, защото така "сами ще си отрежат главите" и ще се извинят с липсата на пари, предстояши два вида избори и от 300 кладенци вода ще донесат...ще ни обяснят колко сме тъпи далтонисти и няма да се справим с броя и цветовете на бюлетините...В такъв случай- задраскани бюлетини остава като вариант за негативен вот, в случай че сме принудени да избираме неизбираеми.

  ОтговорИзтриване
 7. Искам да Ви обърна внимание върху последната поправка на избирателният закон- принципа за уседналост- българин неживееш по- вече от 6м в страната да няма право да гласува.
  Тази поправка трябва да бъде ОТМЕНЕНА!

  Под прикритото добро намерение уж да бъдат "отрязани" екскурзиантите гласоподаватели от южната ни съседка бяха отрязани много по- вече българи, отколкото
  турски гласоподаватели. С влакове, автобуси и коли пак се придвижиха, с подправени бележки от кметства и пак направиха далаверата.

  Никой не даде статистика колко точно български гласоподаватели бяха отрязани от Конституционното им право на вот от двете Америки, Азия, Африка, Австралия,Нова Зеландия.

  Никой не може да ме убеди, че 1,5 милиона българи живеят и работят само в страни членки на ЕС, които са само 27 на брой. Я, ми кажете как един българин живеещ примерно във Франция на 800км от Париж ще отиде да гласува?

  Според Калфин "отрязаните" българи по света били само 5 000. Пак според същият другар само толкова- 5 000 бяха българите в Либия. Слаб математик ли е другарят Карфин? Вероятно, защото не можа да сметне колко пари спастриха в държавната хазна от неразкриване на избирателни бюра по света.Обаче една простичка сметка показва, че на над 1 495 000 българи
  по света беше отнето конституционното право на вот. Не може една поправка на закон да бъде над Конституцията!!!

  Отвратителна манипулация е и внушението, че българин, който не живее в страната не може да решава кой да управлява държавата! Защо, бе?
  Защо тези, които живеят в условията на реални демокрации да нямат право да казват?

  Кой да каже? Баба Пена, дето не е виждала Черно море и освен бригадира, председателя на ТКЗС-то и пази мил спомен за бай Тошо. Тя ли да каже кой да управлява България, дето не е виждала по- вече от 100лв в джоба си?

  На всеки е ясно, че това разделение на вътрешни и външни българи е прилагане на принципа "разделяй и владей", защото никой българин в Европа или Америка няма да гласува за БСП, ДПС и точно тази поправка направи невъзможното възможно- лъжеца и агента Гоце да бъде президент на България, както мило го определи Грънчаров- този козелоубиец.

  Отпадане на противоконституционната поправка за уседналост!

  Как е възможно англичанин собственик на имот в България, в който отсяда за месец- два на отпуск да има право да гласува за български евродепутати и да ми го показват по телевизията, а аз българката да не мога!?

  Извинете за предългата тирада, но ме хваща бяс като виждам как ни будалкат и ни прецакват законно противоконституционно.

  ОтговорИзтриване
 8. Извинете ме, че пак вземам думата, но се сещам още нещо- ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ!

  Така, всеки който е на работа, поради дежурство или е на стотици километри от избирателната урна ще може да упражни правото си на вот.

  ОтговорИзтриване
 9. Да се призовава за гласуване с "недействителни бюлетини" е пълна изгъзица и вода в мелницата на, както е отбелязал и един по-горен коментатор, партиите с твърд електорат. Та това момченце, което пише от името на цяла организация (така на времето болшевиките говореха от името на народа) или не е наясно с много неща, или просто му плащат да ръси подобни дивотии.

  ОтговорИзтриване
 10. Апропо, да попитам само: как се влиза в таз групировка за "Наша България"?! Щото ние, неколцина блогъри, не сколасахме да се запишем, и сега се оказва, че България е само ваша, а не наша, което, разбира се, хич не ни е приятно :-)

  ОтговорИзтриване
 11. Апропо, „записване“ няма. Има „присъединяване“.

  Що се отнася до „неколцина“ - за други блогъри не знам, г-н Грънчаров, но Вие конкретно сте критикували нашия манифест многократно.

  При положение че не сте ни подкрепяли, а напротив - критикували сте нашите мотиви и организация, никога и през ум не ни е минавало, че ще искате да се присъедините към инициативата ни. Ако сте променили решението си по някаква причина и вече подкрепяте манифеста ни, със сигурност на всички ще ни е интересно да разберем на какво се дължи промяната в мнението Ви.

  С уважение,
  М.

  ОтговорИзтриване
 12. Аз не съм казал, че искам да се присъединя към "България е наша"; ако така сте ме разбрали, сте се подвели нещо. Аз просто поставих този въпрос, за да ви подтикна да осмислите по-ясно как звучи отвън, как се възприема отстрани, когато една групичка заяви "България е наша", а пък тя, горкичката България, по презумпция е не само ваша, ами е и наша?! Нима наистина още не сте схванали, че наименованието на инициативата ви куца?!

  А пък това, че се полага нещо като "изпит за благонадеждност" и дори се иска "разкаяние" за ония, които искат да се присъединят, ама са имали някакви критики, го оставям на вашата съвест :-)

  ОтговорИзтриване
 13. Апропо, гледам отгоре на главата на блога сте написали "Инициатива на oбединени блогъри за наша България. За да се чуе по-ясно гласът на будните българи".

  Въпросът ми е: допускате ли че има "будни българи" извън вашата инициатива?! Защото узурпирането на понятието "будни българи" пак ми се вижда не съвсем коректно и морално.

  Впрочем, нормалната реакция когато някой те критикува, е не да се ядосваш, ами да си му благодарен, щото той ти показва някои недостатъци, които ти сам не забелязваш или не можеш да забележиш. Затова съвсем не е разумно по такъв начин да се реагира към критиките на ония, които "не са от нашите". Аз пиша така, понеже съм изкледовател на българската национална психология и често като забележа разни вредни стереотипи, не мога да се въздържа, но това е за добро - ако ме разбирате какво искам да кажа...

  ОтговорИзтриване
 14. Благодаря за отговора... който липсва! :-) Винаги и липсата на отговор е отговор, та затова благодаря!

  А иначе предлагам ви партньорство и единодействие: http://aig-humanus.blogspot.com/2009/02/blog-post_10.html Надявам се, че по-скоро ще осъзнаете, че "приватизацията на недоволството" доникъде не води...

  ОтговорИзтриване
 15. Г-н Грънчаров, моите уважения и извинения за забавилия се отговор.

  Ще Ви припомня нашия призив, публикуван в първоначалната версия на нашия манифест, а именно:
  „България е наша, а не е ваша!“
  Приканваме ви да отправите тези думи към тройната коалиция, безчинстващите полицаи и всички, които им помагат да останат безнаказани.


  Имайки предвид широкия положителен отзив, който получихме, вярвам, че около 99% от аудиторията е разбрала посланието правилно.

  Все пак - специално за Вас, защото оценявам обилния Ви ежедневен труд и усилия, ще Ви дам едно допълнително тълкуване.

  "България е наша" е заявление на всички, които участваха и подкрепяха януарските протести. На всички, които подкрепяха и продължават да подкрепят исканията, около които се блогърите се обединихме, а именно:

  Ние, група блогъри от различни градове в България, се обединяваме около каузата на протестиращите групи в страната ни. Ние заставаме с имената си зад следните искания:

  - Настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и членовете на правителството имат съвест, очакваме оставките им.

  - Настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност.

  - Настояваме за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България.

  - Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения.


  "България не е ваша" се отнасяше към "тройната коалиция, безчинстващите полицаи и всички, които им помагат да останат безнаказани."

  Надявам се, че това тълкуване ще разреши и останалите проблеми, по които ни критикувате, защото вярвам, че цялото Ви безпокойство относно името на инициативата се дължи на тотално превратното разбиране на горния призив.

  С уважение,
  М.

  ОтговорИзтриване
 16. Самият факт, че се налагат разяснения, показва, че наименованието на инициативата не е удачно. Разбира се, аз ви казах своето впечатление, вероятно и много други хора го възприемат по аналогичен начин.

  Простата антитеза на злоупотребите на властващите и огледалната реакция - те си смятаха, че България сякаш е тяхна бащиния и крадоха така, както никой не е крал! - и вашият именно огледален ропот (БЪЛГАРИЯ Е НАША, НЕ Е ВАША!) поражда опасението, че вие сте на една плоскост с управниците и вашето нравствено превъзходство е съмнително, щом като мислите в същите категории ("наша е, не е ваша"; ами ако те кажат: "Да имате много здраве, наша е, не е ваша!", какво ще правите тогава, ще я разкъсате ли, дърпайки я помежду си?!).

  Надявам се това разяснение хвърля известна светлина върху това, което да този момент сякаш съвсем не ви се удава да схванете. Аз тия дни организирам ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ и по тази причина Ви каня да си сътрудничим. Заповядайте, тъкмо в едни дискусии ще можем да избистрим всички недоразумения и прибързани недоосмислени тези и интерпретации...

  Това за "обилния ми ежедневен труд" не го разбрах, изглежда е някаква по-специална, по-модерна форма на критика, та затова питам: нима вие, осъждайки трудолюбието, залагате на мързела?! (Казвам това, защото наистина е добре човек повечко да мисли преди да каже или пък да напише нещо... млади сте, ще привикнете, аз точно такива като вас обучавам в тия неща вече 25 години!)

  ОтговорИзтриване