петък, 6 февруари 2009 г.

Политиката - начин на употреба

Няма в света демократична държава, чиито граждани да са толкова аполитични, колкото в България. Факт. Обществото и управлението ни имат нужда от промяна, а според правилата на играта тя може да се извоюва само на политически терен.

Константин Павлов-Комитата за политиката и нейния начин на употреба с думи прости:

Политическите партии са като водопроводчиците. Ако ти тече мивката - викаш водопроводчик и му висиш на главата докато оправи проблема, или пък запретваш ръкави и си я оправяш сам. Съвсем логично е водопроводчикът да иска да "яхне" исканията ти за изправна мивка и да поиска подкрепата ти да ти пипа мивката. Това му е работата. Ако нямаш сили да си оправиш мивката сам, или много се мъчиш но нищо не се получава и отказваш да повикаш водопроводчик, мивката ще си тече, чак докато не направиш основен ремонт. Междувременно течащата мивка ще ти създаде хиляди други проблеми.

Какво направиха протестиращите на 16 януари? Побързаха да сложат под метлата възможните си съюзници, така намалявайки шансовете си за успех многократно. И влязоха да преговарят, внасяйки разцепление в собствените си редици.

Прочетете цялата статия на Комитата

6 коментара:

 1. Не е аполитичен българина.
  Всички следехапротестите от топлата си одая до кълката на младата си булка и чакаха друг да им свърши работата.
  Това е обичайната му реакция - още преди 140 година са го е забеляза и Ботйов, и Левски.
  Е почти 60 години минаха - за колко ще дръпнем
  още 300-400 ...

  ОтговорИзтриване
 2. Един малко "кухненски" въпрос: Обсъждало ли е движението "България е наша" в коалиция с останалите граждански организации да се опита да създаде реален политически субект, който да има потенциал да привлече голяма част от т. нар. "аполитична" маса с избирателни права на предстоящите парламентарни избори в България.

  ОтговорИзтриване
 3. Аз това обяснявах на протеста в Гевгелийски днес - опозицията има интерес да свърши работа, за да и се вдигнат акциите.

  ОтговорИзтриване
 4. Дилбер Танас - имало е въпроси към някои хора от "България е наша" за създаване на такъв субект. Тези идеи бяха отхвърлени веднага, защото в "България е наша" членуват хора както с различни политически възгледи, така и редовни членове на БСП, СДС, ДСБ и ЕНП.

  ОтговорИзтриване
 5. Г-н Павлов, аз разбирам напълно тежестта на аргумента Ви. Но ми се струва, че "аполитичното" гражданство трудно ще даде ухо на посланията Ви. Първо сме граждани, после "партизани". Хората се измориха да участват в "партизански" игри, затова всичко "партизанско" им е чуждо и се отнасят към него с недоверие.
  Не съм подстрекател, просто констатирам.
  Успех! Аз Ви вярвам!

  ОтговорИзтриване
 6. Не, че е мноооого важно, но да уточня. Под "партизанин", разбирам всеки, който поставя тяснопартийния интерес пред обществения

  ОтговорИзтриване