неделя, 18 януари 2009 г.

Декларация за протеста на 21 Януари

Декларация от обединени студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения внесена официално в Народното събрание с входящ номер ПГ 928-00-5/19.01.2009!

До 40-то Народно събрание на Република България;

До Министерския съвет

ДЕКЛАРАЦИЯ

от обединени студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения

Обявяваме 21 януари 2009 год. за ден на Обединен граждански протест.

Настояваме до 27 януари 2009 год. Народното събрание и Министерския съвет да изпълнят или да започнат активни действия за изпълнение на следните обединени искания:

1. Оставка на министъра на вътрешните работи Михайл Миков.

Мотивите ни са: нарушаване на закона и непрофесионализъм, довело до провал на МВР в опазването на обществения ред при законния митинг от 14 януари 2009 год. на пл. „Народно събрание”; заблуждаване на обществото и на Столична община с мними заплахи за бомба и относно причините за смъртта на протестиращ; липса на контрол над ръководството на МВР и в частност на СДВР; незаконно навлизане на жандармерията в населено място; прекомерна и ненужна употреба на физическа сила и помощни средства, довела до побой над невинни граждани и смърт.

2. Мерки по неотложните искания на протестиращите организации: студентските организации (СРОКСОС и ГСЗССГ); природозащитните организации от гражданска коалиция „За Да Остане Природа в България”; браншови организации на земеделските производители (зърнопроизводители, млекопроизводители, пчелари); организации на българските майки за правата на децата (Сдружение „Свети Мина” – Добрич, семейства на деца със специални нужди, Фондация „Движение на българските майки”, Многодетните майки, Клуб „Пълна къща”, към Асоциация родители, Организация „Родители на деца с увреждания от цяла България”, Майки с репродуктивни проблеми, бременни жени и др.)

3. Приемане на законодателни изменения за повишаване гражданското участие в управлението. Настояваме за намаляване праговете и пречките пред иницииране на местни и национални референдуми с подписка на граждани; когато се засягат интересите на местната общоност; снижаване прага на избирателната активност, необходим за задължителността на референдума; задължително участие на организации с нестопанска цел в обществена полза при вземането на решения от административните органи.

4. Промяна на избирателния закон и система, стимулиране на повишена избирателна активност. Предлагаме въвеждане на пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент – преференциална листа, чрез която се избират личности и получилият повече гласове кандидат преминава на по-предно място в листата.

Исканията ще бъдат огласени на Обединен протест на пл. „Народно събрание” на 21 януари 2008 год., сряда, от 15:00ч.

Изпълнението на исканията ще се отчете на обединен митинг на пл.„Народно събрание” на 28 януари 2009 год., сряда, от 15:00ч.

При отказ от диалог и нерешаване на поставените проблеми си запазваме правото да призовем към всеобщо мирно гражданско неподчинение в цялата страна и обща политическа стачка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар