неделя, 18 януари 2009 г.

България е наша

Обединени блогъри за наша България

Ние, група блогъри от различни градове в България, се обединяваме около каузата на протестиращите групи в страната ни. Ние заставаме с имената си зад следните искания:

- Настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и членовете на правителството имат съвест, очакваме оставките им.

- Настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност.

- Настояваме за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България.

- Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения.


Ние от „България е наша“ заставаме зад новия обществен договор, който организаторите на протестите ще изискат да бъде подписан от всички политически партии в България:

I. Правова държава, в която законите важат за всички.

II. Пряко участие на гражданите в управлението и промяна на избирателната система.· Референдуми, инициирани от граждани с нисък праг за свикването от гражданите.· Гражданска законодателна инициатива.· Пропорционална избирателна система с преференциален вот без праг на преференциите.
III. Гаранции за свободата на словото, личната свобода и неприкосновеност.

IV. Опазване на природата и въвеждане на принципите за устойчиво развитие.

V. Реална евроинтеграция на България.

Ще продължим да отразяваме актуалните проблеми и най-вече усилията на хората, които работят за интересите на всички българи: коалиция „За да остане природа“, студентите от СРОКСОС, Електронна граница и още много други!

17 коментара:

 1. Тройна коалицийо: "България е наша, а не е ваша!"

  П.П. Тенкс за поканата! ;)

  ОтговорИзтриване
 2. Почти 1400 години история, омърсена от 500 години турци и близо век комунисти! "800" излизшни царистки "дни"! Нищо хубаво не се е случило! Да си ходят мерзавците! България си е НАША! Млади сме, умни сме, можем да си я вземем!

  ОтговорИзтриване
 3. хех :) не съм :)
  те обаче в момента нито са в парламента, нито ни крадат, нито ни бият с палки.
  Не мога да отрека, че са правили и те мизерии в миналото, но също така присъствието им си има своите позитиви както в исторически план, така и в настоящето. Не съм гръкофилка (може би само малко), но тяхното поведение преди месец може само да ни служи за пример за това как се прави "революция/бунт". няма да влизам в подробности, защото ще се отклоним от темата, но гърците (византийците) в момента изобщо не са ни проблем. Проблемът са НЕбългарите.

  ОтговорИзтриване
 4. момчета тези гадове са навсекаде отчаян съм

  ОтговорИзтриване
 5. Amin!!!- za tova dami i gospoda. Da ste Jivi I zdravi i az se prisaediniavam kam tozi protest/i i gi sledia sas mnogo golimao vnimanie. Za sjalenie ne moga da sam fisicheski na plshtada inache bih go napravil s ogromno udovolstvie, NO pone znaite che tuk otvad okeana vikam s palno gurlo i sam proglushil ushite na moite hora v BG. Spolai vi i dai boje da gi sritame tia idioti ot taka narechenata koalicia ot Bulgaria chak do Sibir deto im e miastoto sred mechkite i tigrite na Putin. Da si Hodiat shtoto naistina Bulgaria ne e tiahna a NASHA!!!!! USPEHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!

  ОтговорИзтриване
 6. "Сядам да пиша това, защото за 14 януари 2008 година ще се изприказват (вече се приказват, предполагам – нямам интернет, за да проверя) много лъжи. Аз бях очевидец на събитията и малко след като свърша с това, ще съм им очевидец отново. Искам и моят поглед да бъде там, сред многото други – за да сравняваме, да мислим, да не забравя самият аз, под натиска на многото други гласове.

  ВАЖНО предупреждение: Аз съм очевидец. Не съм окото на орела, който наблюдава целия площад пред Народното събрание, уличките наоколо, пространството около Александър Невски. Виждам само една част от случващото се. Ако тръгнете да си вадите генерални заключения от видяното от мен... на ваша отговорност да са.

  Сега спирам с глупостите и почвам да нахвърлям моменти, преди да съм забравил: ..."

  Останалото - заедно с впечатленията и важните акценти, събрани от петима-шестима мои приятели - се намира във Фантазия, форум, който служи като личен блог на група човеци, търсещи човешкото навсякъде.

  С вас сме.

  Калин

  П.П. Току-що си писахме и със съекипниците от "Място за бъдеще", проект за гражданско образование - там също ви подкрепяме изцяло.

  ОтговорИзтриване
 7. Благодаря на всички за подкрепата!
  К. изпратеното от теб е чудесно! Нещо, което медиите не направиха, но ние можем, е да разкажем историята на всеки един от очевидците. Моля те изпрати всички истории на пострадали на имейла на групата: bulgariaenasha@googlegroups.com , за да ги систематизираме и след това публикуваме на сайта. Частният случай на всеки от нас е изключително важен. Да не им позволяваме да ни слагат под общ знаменател! Ние сме граждани, а не овце!

  ОтговорИзтриване
 8. В тази ситуация силите, от които зависи бъдещето на България, общо взето вече се конфигурираха: проевропейски ориентираното демократично гражданско общество и подкрепяните от различните крила на руско-българската олигархична мафия управляващи, които работят против същинския национален интерес. И то като най-грозно спекулират, баламосвайки емоциите на наивниците, именно че уж се били загрижили за "евтиния ток", за "евтината газ" и за съвсем безплатната дружеска прегръдка на зажаднялата да ни стисне в обятията си ухилена руска мечка. В тази съдбовна ситуация всеки българин трябва да се определи на чия страна е. От това кои сили ще надделеят ще зависи пътя на България в 21-ия век. Длъжни сме да надмогнем реакцията на проруските антиевропейски носталгици и да запазим мястото на България сред проспериращите и свободни европейски държави.

  Тия от нас, които са за този спасителен път на България нека да имат добрината да дойдат на гражданския митинг пред Парламента на 21 януари - седмица след като арогантната власт у нас показа грозното си комуноидно и кръволюбиво лице сме длъжни да й покажем, че не се страхуваме и че не сме се отказали да се борим за достойно бъдеще. И също да покажем че за нашата България ще направим онова, което трябва, което е наш дълг: нашата България е крайно време да се очисти най-решително от корупцията, от нравственото разложение, наложено на страната от управляващата руско-българска мафия, т.е. нацията ни да застане на здравите основи на автентичната демокрация и на пълноценната гражданска ангажираност с бъдещето ни, та да потръгнем напред, за да излезем от това тресавище, от това мъртвило, в което ни натикаха в последните години.

  ОтговорИзтриване
 9. Предлагам да се внесе малка, но съществена в смислово отношение корекция в наименованието на инициативата; това "България е наша, а не ваша" е добро, но има и една неприятна двусмисленост. Затова предлагам следното наименование: "БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ, А НЕ НА МАФИЯТА". Надявам се, че предложението ми ще бъде възприето...

  ОтговорИзтриване
 10. Ще ги пратим... само да наваксам с другите задачи, все граждански. ;)

  ОтговорИзтриване
 11. "Всички са маскари!" казал бай Ганьо с надежда другите ДА НЕ ГЛАСУВАТ А ПЪК той естествено си ГЛАСУВА ! та така с малко гласове неговата партия да спечели!
  Но ако не си провокатор и манипулатор гласувай - имаш избор! ДСБ, СДС, Герб
  не е нужно да си много в политиката за да видиш че това правителство води България към пропаст! доро и другите да са маскари те явно са по-малко маскари!
  Избери по-малкото зло - по-малките маскари!

  ОтговорИзтриване
 12. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 13. Именно в това е проблема. Трябва да гласуваме за по-малкото зло. Докато е така няма да има оправия според мен!

  Аз примерно ще гласувам за ДСБ или СДС (нес съм решил още), само за да може другите да имат по-малък процент гласове. Тъжно, но факт!

  ОтговорИзтриване
 14. Кой опорочи протеста на 14.01.2009г.?
  Правителството !
  Каква е целта?
  1. Страх да не се повтори Жанвиденовата зима.
  2. Да се създаде страх сред младите повече никога да не протестират.
  Типичен комунистически сценарии.
  Подкрепям всички участници в протеста.
  В блога ми е статията, където подробно съм развила тази тема:
  Паула Лайт - Това съм аз (It is me): http://PaulaLightVerity.blogspot.com

  ОтговорИзтриване
 15. Приятели, преди няколко месеца си направих блог с тази нагласа. Блогърите да се обединим и да влияем на управлението, а ако то не иска (което е явно) да го сменим с хора избрани от нас, тук, пред Всички.

  ОтговорИзтриване