четвъртък, 29 януари 2009 г.

Инициативата „България е наша“ след протестите

Протестите отминаха, а с тях и еуфорията около първото събуждане на гражданското ни самосъзнание от 12 години насам. Основният успех на януарските протести е, че въпреки полицейщината и медийната завеса съобщиха на цяла България, че има хора, които се интересуват от промяна. Оттук нататък предстоят много битки на най-различни фронтове.

Ние от „България е наша“ заставаме зад новия обществен договор, който организаторите на протестите ще изискат да бъде подписан от всички политически партии в България:

I. Правова държава, в която законите важат за всички.

II. Пряко участие на гражданите в управлението и промяна на избирателната система.· Референдуми, инициирани от граждани с нисък праг за свикването от гражданите.· Гражданска законодателна инициатива.· Пропорционална избирателна система с преференциален вот без праг на преференциите.
III. Гаранции за свободата на словото, личната свобода и неприкосновеност.

IV. Опазване на природата и въвеждане на принципите за устойчиво развитие.

V. Реална евроинтеграция на България.

Ще продължим да отразяваме актуалните проблеми и най-вече усилията на хората, които работят за интересите на всички българи: коалиция „За да остане природа“, студентите от СРОКСОС, Електронна граница и още много други!

Ще продължим да разобличаваме медийните манипулации (например за лайнометите и блогърите с пистолетите).

Всеки, който се застава зад нашите идеи, може да се присъедини към инициативата по два начина:

- като блогър: с активно участие в бъдещите ни действия;
- като обикновен гражданин: с изпращане на сигнали за нередности или пък действия на граждански организации, които се нуждаят от гласност.


Ще очакваме писмата ви на този имейл:

7 коментара:

 1. Нито миг покой за управляващите в блогосферата! А, ако е рекъл Господ, и нещо друго - няма да се посрамим!!

  ОтговорИзтриване
 2. Пратих ви гледната си точка от 14 януари, най-после.

  Продължаваме. :)

  Калин Ненов

  ОтговорИзтриване
 3. С вас съм и всеки ден водя битка с нашите червени изедници, които е крайно време да изритаме от властта, та да потръгнат най-после работите в нашата страна...

  Един съвет: не се старайте да бъдете "аполитични", "независими" и "надпартийни", това, противно на намеренията ви, отблъсква, а не привлича хора към вас... протестите ще станат наистина заплаха за властта, ако зад тях отрито застане дясната демократична опозиция... крайно време е да се разбере това...

  ОтговорИзтриване
 4. @Павел: това е духът:)

  @Калин: Благодаря ти! Съвсем скоро започваме да събираме тези истории и разбира се ще публикуваме твоята! Кошмарно преживяване е било, не го пожелавам на никого.

  @г-н Грънчаров: въпреки че доста критикувате инициативата и някои от идеите ни, сме забелязали, че също така ни подкрепяте, слагайки на блога си банери към този сайт. Досега трябва да сте забелязали, че целите ни са абсолютно чисти и че всички ние сме обединени именно около идеята да разпространяваме осведоменост и обективно отразявяне на събитията от обществения и политически живот в България.

  Инициативата ни не може да е политическа, защото отразяването на информация, няма как да има политическа окраска.

  Ние обаче съвсем не сме аполитични като личности - ще го забележите и по личните ни блогове, където коментарите са повече от новините.
  С уважение, М.

  ОтговорИзтриване
 5. С надежда забелязвам как нещата изкристализират - именно в посоката, която ужасно ми се искаше да видя от много време насам.

  Как започва да става ясно, че гражданинът не се нуждае от партиен етикет, за да бъде пълноправен политически субект.

  Как протестът постепенно се фокусира в същността на проблемите; как се формулира общо - не задруго, а защото проблемите са общи.

  Как изчезва притеснението от това ДАЛИ ще представим на уважаемите политици "достатъчно добре формулирани" искания; вместо което се появява убедеността, че ТЕ са длъжни да разберат какво искаме, не ние да им го даваме готово смляно според както им е удобно.

  Как започваме да ИЗИСКВАМЕ от тях, а не да просим. И как подаянията в отговор вече не са достатъчни.

  Колко лесно започваме да разшифроваме игричките им. И колко бързо започваме да назоваваме нещата с истинските им имена.

  Как започва да става ясно, че протестът не включва задължително агресия, и че агресията сама по себе си не е равнозначна на протест.

  Как се променя шаблонът на протеста от времето на прехода - и на мястото на ожесточената и трудно контролируема (но лесно манипулируема) тълпа идват хора, които много добре знаят кои са, какво искат и защо.

  Как става все по-ясно, че гражданско общество се прави не с "организирани свише" и надъхани "маси", а с МИСЛЕЩИ ИНДИВИДИ.

  Тананикам си една песен на Богдана Карадочева... сещате се коя... :)

  И пиша, разбира се. Това мога - това правя.

  ОтговорИзтриване
 6. Нов Обществен договор - между гражданите на България!
  Народът е носител на властта и той делигира, каквито и да са, права на
  управляващите.

  ДОГОВОР МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ!!!

  Това, обаче означава Нова Конституция и изхвърляне на третата комунистическа от 1992 год.

  Всичко друго - е от дявола и комунистите!

  ОтговорИзтриване
 7. Точно така – светлина в тунела е, че има разлика между ментето 1997 и сега. Тогава ние скачахме за ТЯХ – партии, политици, командири, сега ТЕ да скачат за нас!
  Не щем "овчари" и пожарникари да ни спасяват и ни даряват свободата! Леви, десни – след като всички седнем на масата! Всяко делене преди това ни отслабва като граждани и работи за другарите. Да не говорим, че ляво-дясното е вече анахронизъм – изкуствено деление, с което ни елиминират вече 20 години. Първо сме граждани и общият ни проблем е, че сме отстранени от управлението на собствената ни страна. Затова искаме ПРЯКА ВЛАСТ, КОНТРОЛ И УЧАСТИЕ на всички граждани в управлението - всички права за корегиране и сваляне на пишман управници при първия /втория?/ гаф и лъжа – във ВСИЧКИ власти, вкл. медиите. Кажи ми как ще те сваля за да те избера и пснопойците - в операта! Ще ни пробутват ментета докрай -http://edname4ta.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=197415&df=45&dflid=3 - но ние вече менте не пием!

  ОтговорИзтриване