неделя, 25 януари 2009 г.

На национален протест срещу полицията в интернет!

На 22.01.2009 г. бе гласувана промяна в Закона за електронните съобщения, касаещ т.нар „мерки за подслушване на интернет“ и по-точно запазването на данни, създадени или обработени, във връзка с предоставянето на обществено достъпни електронни съобщителни услуги или на обществени съобщителни мрежи.

Поправката е била приета само за един час , като добрата новина е, че достъпът на МВР до данните от телефонни разговори, електронна поща, интернет комуникация, както и страниците, които всеки посещава в интернет няма да е безконролен, а по ред, съобразен с още три закона.

Проблемите, които тази поправка не решава, са основно следните:

1. Удължава се от 12 месеца на 24 месеца срокът за съхранение на данните
2. Чрез лоша разпоредба за унищожаването им се създава възможност да се удължи срокът за съхраняването им (всяко съхраняване на лични данни е проблем, ако е без цел)
3. Не се включиха, а дори отпаднаха текстовете, че данните се събират за целите на разкриване на тежки престъпления, както предложи Минчо Спасов. (източник)

Във връзка с горните проблеми и други неясноти в Закона за електронните съобщения от гражданската организация за защита на цифровите ни права „Електронна граница“, заявиха, че се включват в националния протест на 28 януари със следните искания:

1. Да се добави като текст, че в наредбата, която следва да се изготви всички действия ще се прилагат чрез подходящи мерки и в съгласие с принципите за пропорционалност, ефективност и разубедителност, което е европейско правило и е част от решенията на Върховния административен съд, произнесъл се за против сегашната наредба 40, регулираща тази материя. Тези промени няма да затрудняват развитието на информационното общество, защото ще са в съответствие с Директива 2000/31/EC и няма да нарушават основните права на гражданите, включително правото на неприкосновеност.
2. Искаме също в документа да има ГАРАНЦИИ, че ограните на реда не могат да налагат каквито и да е ограничения върху основните права и свободи на крайните потребители без предварително решение от страна на съдебните органи, предимно в съответствие с член 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз относно свободата на изразяване на мнение и свободата на информация, освен ако обществената сигурност е застрашена.
3. Настояваме срокът за задържане на данните да бъде намален от 24 на 6 месеца.
4. Искаме гарантирана възможност всеки един български или чуждестранен гражданин, за който има събрани данни да има право на достъп до тях по определен ред и безплатно, по всяко време през срока на действие на активното задържане на данни.
5. Искаме заложени компенсации при злоупотреба със задържаните трафични данни.
6. Не на последно място искаме задържането на данни да започва да става след съдебна заповед, а не на общо основание за всички граждани използващи телекомуникационни услуги.
7. Приложението на тези мерки да става само за разследване и преследване на “тежки престъпления”. (пълният текст - тук)

От „Електронна граница“ призовават всички, които държат на свободата и на правата си, да се присъединят към протестите.

Във Варна

На 28 януари 2009, сряда от 16.00 часа на площад “Независимост”

В София

На 28 януари 2009, сряда от 15 часа пред Народното Събрание.

Какво да си носим на протеста

За да покажем, че не искаме повече да ограничават правата ни в цифровия свят, а и не само, носете си някакъв отличителен знак - било то мишка, мрежов кабел или нещо по ваш избор.

Прочетете декларацията и елате на протестите! Да им покажем, че сме хора, които няма да позволят груба намеса в личното им пространство!

3 коментара:

 1. Поредната лудост на управляващите.Те така и иначе си подслушват без никой да им пречи. Обаче сега искат да се обвържат "законно".Прекалено много информация ще трябва да обработват службите, които се занимават със събиране на информация. А тях ги мързи, като всяка една държавна администрация.Парите за издръжка на тези дейности ще трябжа да плати пак народа. Някой мен пита ли ме искам ли да плащам за безобразията, на парламент и управляващи. Естествено,че не. Допитване до народа, референдум - това са думи чужди за нашите властници. - Господа управляващи продължавайте по същия начин!Навремето основната дейност на тайната полиция на бившето ГДР беше ПОДСЛУШВАНЕТО. Докато в ГФР-то работиха, създаваха блага, онези от ЩАЗИ подслушваха..., и накрая си съсипаха държавата.Така е господа упрвляващи, след като обявихте себе си за народ, а народа за опозиция.

  ОтговорИзтриване
 2. Слагай TOR народе, колкото повече "възли" в сървърен режим, толкова по-добре.
  На 256Kbs не се усеща :)

  ОтговорИзтриване
 3. Хубаво, ще протестираме. И пред пощата протестирахме по-рано - 50 души. Не разбирате ли, че докато решават те, а ние "протестираме" ще става тяхната? Просто трябва да се поиска власта - от всички граждани - да я получат реално в нужните за нашето блато форми. Слаби форми няма да свършат работа - значи ВСИЧКИ възможни права и форми за влизане на гражданите във ВСИЧКИ власти. И за това вече
  ще излязат достатачно хора - защото всички отделни проблеми ще получат тогава друго решение. Происия преди властта да е у нас си е поставяне каруцата пред коня (т.е. измама)

  ОтговорИзтриване