неделя, 18 януари 2009 г.

Защо искам референдум?

“Всички са маскари” - това ми е любимата фраза, когато стане дума за политици и политическата ‘класа’. Tова не е мое мнение, а е мнение на един български творец, останал в историята още преди повече от 100 години. Интересното, е че и тогава всички са мислили по този начин.

Българската политика е минавала през върхове и падения, през влияния на различни силни течения, докато стигнахме до поредното влияние - на ЕС. Странно е да се мисли, че сме независима държава, още по-малкото, че можем да вземаме много от решенията сами. Странно е да се мисли, и че повечето от политиците могат сами да вземат решения.

До сега беше въпрос на чест, странен избор или объркване да отидеш пред урните и за да гласуваш за партията, която си си избрал или която те е избрала, защото в повечето случаи, избирателят бива избран, а за него остава възможността ‘свободно’ да гласува. Нима не сте гласували за ‘поредния’ спасител, за поредния нов лидер или за поредния месия.

В последните дни се шуми за това, че трябва да има мажоритарни избори под една или друга форма. Тук специалистите ще оценят кой точно модел на тези избори ще бъде подходящ, но аз си мисля, че е по-важно, че вече се поставя идеята за това да се гласува за личности, които дори могат да не бъдат част от партийни листи и по-важното - избирателят ще може да избира, което е негово законно право и морално задължение.

Много по-добре е да знаеш, че доктор Иванов, който лекува цялото ти семейство и е пример за уважение в твоя град, ще бъде именно този, който ще ТЕ ПРЕДСТАВЛЯВА в управлението на страната.

Тъй като аз не вярвам сегашната шайка ‘управляващи’ и новоизлюпените политици да искат такава промяна, аз виждам решението в референдум. Референдум предложен от Президента, в който хората да имат възможността да станат НАРОД отново и да кажат мнението си по въпроса :


- Да - искам да избирам личности
- Не - искам да живея пак скапано

или

- Да - за промяната
- Не - за мизерията и политическите измами

или

- Да - за личности в управлението
- Не - за марионетките, ‘бизнесмените и ченгетата’

Аз гласувам с “ДА”, защото обичам България и искам тя да се развива, а единият от начините да стане това е именно да мога да гласувам за личности, а не за партийни листи и за хора, които не познавам и не уважавам.

Аз гласувам “Да”, за референдум, на който всеки да може да изкаже мнението си. Нещо, което не се е случвало от години.


Пример ли?

Ако гласуваме по стария начин, отново ще станем свидетели на ‘ доблестни личности’ като Румен Петков, Овчаров, другаря Станишев и други познати лица, да 'управляват' държавата ни.

При едни мажоритарни избори, това НЯМА как да се случи или поне ще е адски трудно.

Ето за това аз протестирам и настоявам

Бого

10 коментара:

 1. Бого, всеки от нас иска да гласува за личности :)

  Не мисли обаче, че мажоритарните избори са каквато и да било гаранция - само виж колко откровени мутри са кметове в България, 100% избрани мажоритарно, често пъти без партийна подкрепа или с подкрепата на партии-фантоми без "апарат".

  ОтговорИзтриване
 2. Абсолютно подкрепям идеята.

  В оммента партията с най-много пари за пропаганда и манипулиране на хората. А парите идват от спонсори, които спонсори после искат нещо в замяна. Обикновено те спонсорират всички партии, за да си осигурят още четири години на спокойно лапане.

  Политиците нищо не решават. Те нямат глас, имат само облаги и обвързвания. Всичко се решава от корпорациите, и то от тези на които сме длъжници!

  ОтговорИзтриване
 3. @Радан: Това, че нямаме личности е друг въпрос :)

  ОтговорИзтриване
 4. Личности има! Обаче те са смазвани от други хора без лица!

  ОтговорИзтриване
 5. По-склонен съм да подкрепя Радан в случая. Видя се, че нито обществото, нито полицията в момента може да противостои стабилно на купуването на гласове по места. Купените от "бизнесмени" местни общински съвети и кметове го доказват — братя Галеви като най-разбираем за всички пример. Мажоритарната система работи само при съвършена демокрация. Друг пример мога да ви дам със смесените райони. Ако в дадена община се гласува по етнически признак (а само ако демокрацията се развие достатъчно, това гласуване ще отпадне), а населението е да речем в съотношение 55:45, малцинството никога няма да бъде представено в парламента, защото мнозинството винаги ще вкарва своя човек с 55%. По сегашната система гласовете на малцинството могат да се прехвърлят и по този начин се запазват, а при мажоритарна система винаги се губят. И накрая, чисто демографски — в обществото има активни и интелигентни хора, които взимат информирани решения за кого ще гласуват, но те са малцинство, а мнозинството са влияещите се от демонстриран по телевизията мачовизъм, харизма, синя кръв и т.н. Ако мнозинството се поддаде да гласува за партията на мачото—манипулатор, активното и интелигентно малцинство ще остане без представителство. Голяма ирония на съдбата ще бъде, ако с приемането на такива промени, точно вие бъдете лишени от политическо представителство до живот ;-)

  ОтговорИзтриване
 6. И само да добавя, да не изглеждат нещата трагични — има вариации на мажоритарната система, които все пак дават по-голямо представителство - австралийската например, но тя изисква доста умствена работа от всеки избирател, а вероятно и технологии и средства, които България не може да си позволи.

  ОтговорИзтриване
 7. @komitata: То и в двата случая това ще се случи.

  ОтговорИзтриване
 8. Всяко време ражда своите водачи. Мисля, че сегашният председател на СДС - Мартин Димитров е този човек. Трябва да се обединим отново около тази синя идея , за да махнем от управлението тройната коалиция. Знам, че може много да се изговори и пише срещу СДС - аз съм само симпатизант - но не виждам друга партия която може да се справи със ситуацията, както тогава преди 12 г., така и сега. Това е участа на СДС да ни извади от поредната криза на комунистите. Трябва да се гледа напред и да се зарови томахавката. Само това чакат комунистите да сме разединени и всячески се опитват да ни разединят, дори и тук в интернет пространството.
  Просто трябва да се гласува. Всеки от нас трябва да направи максималното за да убеди свои познати или членове на семейството и фамилията си за които знае, че не гласуват или се двуомят. Това ще е идивидуалният ни дял за общата победа. Така капка по капка ще станем море и ще залеем (за съжаление едва ли завинаги) комунистите и онова леке царчето и техните подръжници и ще вземе съдбата си в свои ръце. Само тогава и само тогава ще имаме право да критикуваме този който сме си избрали и да искаме неговото отстраняване и замяна ако не си върши работата.

  ОтговорИзтриване
 9. Не знам редно ли е да се води тук пропаганда в полза на една или друга кандидатура или партия. Най-самоубийственото нещо ще е, ако в такива граждански инициативи започнем да се караме помежду си, кой е водачът на днешното време. Един може да твърди, че е Мартин Димитров, друг може да каже Иван Костов, трети ще посочи човек от студентските лидери. Искам да помоля организаторите да вземат съответните мерки.

  ОтговорИзтриване
 10. @komitata:Много деликатно "не знаете",че на това място не е редно това което прави bgmore.
  Но по основното: за партията на която симпатизирам и ще гласувам "познавам" 4-5,най много 10 човека, ако нито един от тези хора спечелили доверието ми не е в листите в района в който гласувам, какво правя - не гласувам.Та ние не се познаваме в малките етажни собствености пък какво става в панелните комплекси.
  Е има риск,но предпочитам да се доверя на кандидат предложен ми от тези които са ме спечелили.В такъв случай обаче трябва да има механизъм за отзоваване-не мога да преживея като се окаже,че гласа ми е отишъл за някой боклук да ми се пише независим и т.н.От кой си независим бе човече?
  Колкото за референдумите - да, но при тези "национални" медии какво правим?
  За сега мога да бъда с Вас тук и на площада.
  Успех.

  ОтговорИзтриване